Kako dom zaščititi pred vdorom komarjev?

30
Zaščita doma pred komarji

Komarji so nadležni insekti, ki zlahka pokvarijo našo sprostitev v domačem okolju, poleg tega pa predstavljajo tudi nevarnost, saj lahko prenašajo različne bolezni. Pošteno utegnejo skrajšati poletne noči, zato je nujno, da jim preprečimo vstop v stanovanje ali hišo.

Seveda se lahko zgodi, da se kakšen komar tudi izmuzne, zato poskrbimo za različne ukrepe, ki bistveno zmanjšajo možnosti, da nas bodo nadlegovali. V prvi vrsti pa se je treba posvetiti vsem mogočim prehodom, kot so okna in vrata.

Komarniki za popolno blokado

Komarniki so odličen način za zaščito doma pred komarji. Namestijo se na okna, vrata in druge odprtine v hiši ter tako komarjem in drugim vsiljivcem preprečijo vstop v notranjost. Mreža komarnika je lahko izdelana iz različnih materialov, kot so steklena vlakna, kovina ali umetni materiali.

Poleg tega so na voljo tudi različne velikosti, oblike in barve, ki se prilegajo različnim oknom in vratom. Za pokrivanje večjih površin (prehodi na balkone in terase ter vrata) uporabimo plise komarnike. Gre za cenovno ugodno in zelo učinkovito rešitev.

Uporaba repelentov proti komarjem

Repelenti proti komarjem so različni izdelki, ki odvračajo komarje in preprečujejo njihov vdor v prostor. Na voljo so v obliki pršil, krem in elektronskih naprav. Najbolj učinkoviti so tisti, ki vsebujejo naravne sestavine, kot so eterična olja iz citronke, evkaliptusa, mete ali limone.

Električna naprava z repelentom za odganjanje komarjev
Elektronska naprava, ki za odganjanje komarjev v zrak oddaja repelent.

Repelente je treba uporabljati v skladu z navodili proizvajalca, da dosežejo največjo učinkovitost, pred nakupom pa vsekakor preverite, za kako kakovosten izdelek gre. Vendarle govorimo o našem zdravju in ni nujno, da je vse, kar najdemo na trgovskih policah, tudi dobro za nas.

Svetlobne pasti za komarje

Svetlobne pasti za komarje so elektronske naprave, ki uporabljajo ultravijolično svetlobo, da pritegnejo komarje in jih ujamejo v past. Naprave so učinkovite pri zmanjševanju števila komarjev v prostoru, vendar jih ne morejo povsem odstraniti.

Svetlobne pasti za komarje je najbolje postaviti v bližini odprtih oken ali vrat, da so kar najbolj učinkovite. Dobro se izkažejo predvsem v večernih in nočnih urah, ko radi posedamo na balkonu, terasi ali v vrtu. Prehod s terase odlično zaprejo tudi drsni komarniki.

Domači pripravki

Precej učinkoviti so lahko nekateri domači pripravki za boj proti komarjem. Določena eterična olja močno odvračajo te insekte, obenem pa odišavijo prostor. Lahko jih uporabimo v razpršilcih, ki jih napolnimo z vodo in nekaj kapljicami eteričnega olja, ali pa jih dodamo v sveče.

Priprava sveč za odganjanje komarjev
Sveče za odganjanje komarjev lahko enostavno pripravite doma.

Vendar pa je treba biti pri uporabi eteričnih olj previden, saj lahko pri nekaterih ljudeh povzročijo alergijske reakcije ali draženje kože. Za dodatno zaščito lahko uporabimo tudi mrežaste zavese na vratih in oknih, ki bodo preprečile vstop komarjev v notranjost prostora.

Čiščenje okolice hiše

Poleg ukrepov za zaščito doma pred komarji pa je pomembno tudi, da se zavedamo, kaj lahko sami naredimo za zmanjšanje njihovega števila v okolici. Na primer, odstranimo vse stoječe vode v bližini hiše, saj je to idealno okolje za komarje.

Prav tako redno pregledujemo okolico hiše in odstranjujemo vse predmete, v katerih se lahko zadržuje voda, kot so plastične posode, pokrovke od pijač in podobno. Vse te metode kombiniramo in tako dosežemo najbolj učinkovito zaščito pred komarji.

Prejšnji prispevek4 razlogi, zakaj otroku kupiti poganjalec
Naslednji prispevekKako poiskati partnerja za resno zvezo?
Gooie.si
Vam znanje v življenju pomeni veliko? Radi ves čas odkrivate nove zanimivosti in nasvete? Potem vam bo vsebinski spletni portal Gooie.si zagotovo pisan na kožo.