Z zdravniškim pregledom do odvzete vozniške

149
Kontrolni zdravniški pregled

Odvzem vozniškega dovoljenja je zagotovo eden težjih trenutkov, v katerih se v življenju lahko znajdemo. Seveda še ne pomeni konca sveta, a je vendarle povezan z visokimi stroški in težavami, še posebej kadar si življenja brez avtomobila ne znamo predstavljati.

Morda ga potrebujemo celo za opravljanje službe, tu je še družina in vse ostalo, kar je povezanega z avtomobilom. Odvisno od prekrška, pa tudi ne nujno, je potrebno za preklic odvzema in povrnitev dovoljenja opraviti kontrolni zdravniški pregled.

Odvzem vozniškega dovoljenja zaradi vožnje pod vplivom alkohola

Gre za najbolj klasičen primer odvzema vozniškega dovoljenja, ko je potrebno opravljati kontrolni zdravniški pregled, če želimo uspeti z zadržanjem izvrševanja odvzema. To pomeni, da opravimo z vsemi zahtevanimi pregledi in tečaji – v zameno za pogojno vrnitev dovoljenja s preizkusno dobo.

Vožnja pod vplivom alkohola
Vožnja pod vplivom alkohola lahko vodi do odvzema vozniškega dovoljenja.

Vsekakor mnogo bolje in predvsem ceneje kot ponovno opravljanje vozniškega izpita. Ne glede na to, kaj vam je rekel sosed, prijatelj ali znanec, vedno imate možnost zaprositi za odlog izvrševanja kazni. Potrebno se je le obrniti na ustrezne ljudi. To so pravni strokovnjaki, ki v teh primerih nudijo strokovno pravno pomoč.

V katerih primerih je potreben zdravniški pregled?

Morda kdo zmotno meni, da je tovrsten pregled potreben samo v primeru, ko je bilo odvzeto vozniško dovoljenje zaradi vožnje pod vplivom alkohola. To je res eden izmed razlogov, a jih poznamo še nekaj. Seveda pa je tovrsten pregled obvezen, če želimo povrniti vozniško dovoljenje po začasnem odvzemu ali pa iz razloga prenehanja veljavnosti dokumenta.

Obvezen je tudi v primeru, ko želimo ponovno opravljati vozniški izpit, ali takrat, ko nas tja napoti izbrani zdravnik oziroma upravna enota. Zdravniški pregled je plačljiv in je eden ključnih dokumentov za nadaljnjo obravnavo – ne glede na to, iz katerega razloga je bil zahtevan.

Kam na kontrolni zdravniški pregled?

Kontrolni zdravniški pregled se opravlja zgolj pri pooblaščenih izvajalcih tovrstnih pregledov, zato se je potrebno predhodno pozanimati, kje je naš najbližji. Nikakor pa to ni edina opcija, saj se morda mudi in je potrebno ujeti kak datumski rok, najbližji izvajalec pregledov pa je prezaseden.

Pooblaščeni izvajalec zdravniškega pregleda
Kontrolni zdravniški pregled mora opraviti pooblaščeni izvajalec.

V tem primeru se lahko na kontrolni pregled naročimo tudi drugam. Seznam vseh izvajalcev in njihove kontaktne podatke je moč najti na spletu. V primeru, da se po pomoč glede odvzetega vozniškega dovoljenja obrnemo na pravne strokovnjake, nam bodo tudi pri tem pomagali oni.

Dobro je vedeti: odvisno od teže prekrška in mnenja zdravnika, ki izvaja kontrolni pregled, je potrebno le-tega v določenem času morda ponoviti, sicer lahko kljub vsemu kasneje ostanemo brez vozniškega dovoljenja.

Prejšnji prispevekKaj je didaktična igrača?
Naslednji prispevek3 nasveti za barvanje pločevinaste strehe
Gooie.si
Vam znanje v življenju pomeni veliko? Radi ves čas odkrivate nove zanimivosti in nasvete? Potem vam bo vsebinski spletni portal Gooie.si zagotovo pisan na kožo.