Lesena gradnja: kaj prinaša CLT tehnologija?

5
CLT lesena gradnja

Les je z nami že vse od nastanka življenja in človek ga je znal že kmalu uporabiti na različnih področjih. Seveda se je les uporabljalo tudi v gradnji, a takrat tehnologija še ni bila tako napredna, da bi lahko s takšno gradnjo konkurirali zidani.

S sodobno tehnologijo, obdelavo materialov in novimi znanji pa je prišel tudi čas, ko lahko rečemo, da ima lesena gradnja precej prednosti pred zidanimi hišami. Prav CLT gradnja, ki spada v kategorijo montažnih gradenj, je tista, ki kaže pravo pot na tem področju.

Zakaj CLT gradnja?

Pri CLT gradnji je bistveno, da združuje najboljše lastnosti hiš različnih tipov gradenj. Gre za masivne lesene stene, katerih prednosti so vsekakor v statični stabilnosti, visoki akumulaciji toplote in cenovno ugodni gradnji. Ne rečemo zaman, da je lep les, a les je hkrati še mnogo več.

Moderna lesena hiša CLT
Montažna CLT hiša iz lesa sodobnega videza — Lesoteka hiše d.o.o.

Les poleg prihranka pri ogrevanju vpliva tudi na pozitivno razpoloženje prebivalcev v takšni hiši, boljše počutje in ustvarja pogoje za prijetno bivanje. Obenem pa so lesene montažne hiše postavljene v izjemno kratkem roku in s precej manj »pompa«, kot je to primer pri klasični gradnji.

Je lesena hiša sploh varna?

Tako se še vedno sprašuje veliko ljudi, ki se prvikrat sreča z idejo o montažni gradnji iz lesa. Takoj je potrebno povedati, da so lesene hiše, izdelane s CLT tehnologijo, ne le varne, ampak celo bolj varne! O tem vam vsekakor lahko največ povedo v podjetju Lesoteka hiše d.o.o., kjer imajo s tovrstno gradnjo zares veliko izkušenj.

CLT masivna lesena hiša pod Storžičem
CLT masivna lesena hiša pod Storžičem — Lesoteka hiše d.o.o.

Lesene hiše, postavljene na ta način, so izjemno varne tako na področju zaščite pred požarom kot tudi pred potresi. Sloji masivne lesene stene so namreč križno lepljeni, to pa učinkovito onemogoča širjenje in raztezanje lesa. Prav v tem tičijo njihove bistvene prednosti: statična trdnost, potresna varnost, ognjevarnost, toplotna izolativnost in kumulativnost.

Zdravo z naravo

Vemo, da je zdravo tisto, kar je naravno, in kako priti bližje naravi, kot če si z njeno pomočjo postavimo dom za celo življenje. Les je naraven material, ki ni le to, pač pa ljudem daje še mnogo več. Že prej smo omenili, da prisotnost lesa pri nas vzbuja občutek ugodja. Les lepo diši in je topel, tako na pogled kot na dotik.

Lesena hiša s CLT masivnimi stenami
Lesena hiša s CLT masivnimi stenami — Lesoteka hiše d.o.o.

Le kdaj ste si nazadnje želeli potipati hladne betonske stene? Ko boste imeli okrog sebe les, si boste večkrat želeli dlan prisloniti na katero izmed prijetno toplih sten. Toplotna izolativnost in kumulativnost takšni hiši prinašajo tudi ekološki pridih, saj posledično potrošimo manj kuriva, manj onesnažujemo, istočasno pa poskrbimo tudi za nižje stroške pri ogrevanju.

Pozabite na alergije

CLT lesene stene so izdelane iz lesa, pri katerem relativna vlažnost v času izdelave ne presega 12 %. Na ta način se prepreči razmnoževanje različnih škodljivcev, pa tudi nastanek plesni. Lesena hiša tudi bolje »diha«, kar pomeni, da bo zrak v vašem novem domovanju vedno prijeten in bogat s kisikom.

Obenem pa na ta način preprečimo tudi, da bi se razmnoževale spore plesni, ki zelo slabo vplivajo na zdravje. Lahko povzročijo nastanek alergij ali celo še težje prizadenejo naše zdravje. Upamo in verjamemo, da smo v vas vzbudili željo po sanjski CLT leseni hiši.