3 nasveti za barvanje pločevinaste strehe

289
Barvanje pločevinaste strehe

Zavedamo se, da je potrebno skrbeti za les in lesene površine, mnogokrat pa na kovinske kar malce pozabimo. Nekje v malih možganih se skriva občutek, da je kovina nepremagljiva, a vendarle potrebuje nekaj naše pomoči. Predvsem v smeri, da jo obvarujemo pred vlago in rjo.

Naš dom je poln izdelkov iz kovine in različnih kovinskih površin, a verjetno največja med njimi je pločevinasta streha. Gre za površino, ki je najbolj na udaru različnih vremenskih vplivov in temperaturnih razlik. Ker nam varuje dom, je logično, da moramo zanjo karseda dobro skrbeti.

1. Kdaj barvati pločevinasto streho?

Barvanja pločevinaste strehe se lahko lotimo takoj, ko je dokončana. To zagotovo velja, ko je v ospredju barva za kovino KIRJO AQUA iz serije TEKNOS. Uporabimo jo lahko za barvanje za pocinkane pločevine in jeklene površine.

TEKNOS barva za pločevinaste strehe KIRJO AQUA
TEKNOS barva za pločevinaste strehe KIRJO AQUA — Barvajmo.si

Seveda pa je barvanje pločevinaste strehe lahko potrebno tudi kasneje, ko jo na takšen način vzdržujemo. Pred barvanjem je treba odstraniti morebiten mah in druge nečistoče ter poskrbeti, da je pred nanašanjem barve ali drugih premazov popolnoma suha.

2. Potrebujemo ustrezne pogoje

Ker gre za delo zunaj, je jasno, da smo pri barvanju pločevinaste strehe odvisni od vremena in nekaterih drugih pogojev. Splošno velja, da je za tovrstno opravilo najboljša temperatura okoli 20 °C (lahko nekoliko manj ali več).

Obenem pa je treba paziti tudi na vlažnost zraka. Pomembno je preveriti vremensko napoved, saj si ne želimo, da bi med potekom dela ali pa morda le nekaj minut kasneje zapadel dež. Da ne bi bilo težav, je dobro, da od barvanja do dežja minejo vsaj 4 ure.

3. Uporaba ustrezne opreme

V primeru, da se barvanja strehe lotevamo sami, je nujno, da imamo pred tem vso potrebno opremo. Sem spada tudi varovalna oprema, ki je pomembna, če je streha pod takšnim naklonom, da po njej ni varno hoditi. Vedno je treba imeti pri roki kvalitetne valjčke in čopiče različnih dimenzij.

TEKNOS barva za pločevinaste strehe KIRJO
TEKNOS barva za pločevinaste strehe KIRJO — Barvajmo.si

Slednje pride prav v primeru barvanja valovitih in ravnih plošč. Predvsem je potrebno paziti, da pri barvanju ne nastajajo zračni mehurčki, ki bi v prihodnosti počili in tako dovolili vstop vlagi, ki bi sčasoma povzročila rjavenje.

Barvanje strehe ima več pozitivnih učinkov. V prvi vrsti s tem podaljšujemo življenjsko dobo strehe. Posebni premazi nas ščitijo pred UV sevanjem in tako znižujejo strošek za električno energijo zaradi manjše uporabe klimatskih naprav. Sveža in dobro izbrana barva doda moderen videz domu, izboljša pa se tudi odpornost na spremenljive vremenske razmere.

Prejšnji prispevekZ zdravniškim pregledom do odvzete vozniške
Naslednji prispevekZakaj kupiti strešni šotor? (3 razlogi)
Gooie.si
Vam znanje v življenju pomeni veliko? Radi ves čas odkrivate nove zanimivosti in nasvete? Potem vam bo vsebinski spletni portal Gooie.si zagotovo pisan na kožo.