Kaj je didaktična igrača?

165
Didaktična igrača

Vsak starš si želi, da bi se njegov otrok že od malih nog srečeval z različnimi izzivi kar skozi igro. Na ta način se je namreč najlažje in najbolj prijetno naučiti novih veščin, ki bodo v nadaljnjem odraščanju prišle še kako prav. V ta namen je na trgu mogoče najti cel kup didaktičnih igrač.

Gre za igrače, ki so izdelane z mislijo na določeno starostno obdobje, pa tudi na to, kaj je sploh končni cilj takšne igrače. Delimo jih na fino in grobo motorične, prav vse pa otroka skozi igro vodijo do izboljšanja določenih veščin v svetu gibanja, uporabe rok, prstov itd.

Z igračo do izboljšanja miselnih procesov

Didaktične igrače so ravno dovolj zapletene, da otroka v določeni starostni skupini prisilijo v naprezanje svojih možgančkov. Z ustvarjanjem različnih miselnih procesov, ki so okupirani z reševanjem določenih nalog, si tako nabira nova znanja in sproti premaguje novonastale ovire.

Igrače za možgane
Didaktične igrače otroku pomagajo pri razvoju možganskih procesov.

Gre za precej bolj zabaven proces, kot je tisti s predajanjem znanja skozi vzgojitelja. Na ta način sam premaga vse ovire in je na svoj dosežek na koncu tudi ponosen. Po drugi strani pa tovrstne igrače vzgojiteljem in staršem nudijo tudi zelo dobre informacije o tem, kako na določenem področju otrok napreduje.

Fino motorične didaktične igrače

Da bi se skozi čas naučili pisati in uporabljati prste rok v različne namene, kot sta ustvarjalnost in delo, potrebujemo fino motoriko. Gre za delovanje skupka mišic, ki v navezi z možgani krmilijo in usklajujejo gibe prstov, zapestij in dlani. Da bi bili prsti sposobni pisanja, šivanja in drugih finih opravil, morajo delovati nadvse usklajeno.

K sreči se otroci fine motorike naučijo kar skozi igro, in sicer tako, da uporabljajo didaktične igrače za fino motoriko. V tem primeru gre lahko za različne sestavljanke z večjimi ali manjšimi kosi, različne prijemalke, sete za sestavljanje, kocke in podobno.

Grobo motorične didaktične igrače

Če fino motorične didaktične igrače skrbijo za razvoj usklajenosti gibanja prstov in fine poteze, pa so grobo motorične didaktične igrače namenjene gibanju celotnega telesa. Tovrstne igrače skrbijo za pravilno hojo, tek in denimo skakanje. V ta namen so priljubljeni različni vozički, mehke žoge, kolebnice in različna glasbila, ki pa že lahko povezujejo grobo in fino motoriko.

Težave z grobo motoriko prizadenejo tudi starejše otroke, ki vse več časa presedijo ali preležijo pred računalnikom, televizijo ali s pametno napravo v roki. Čeprav privzgojena v ranem otroštvu lahko precej otopi in takšen otrok nenadoma »ne zna« več teči, plezati, narediti prevala.

Starost je pomembna

Pri tem, s katerimi didaktičnimi igračami se bo otrok igral, je zelo pomembna starost otroka. Ker takšne igrače otroci uporabljajo v vrtcu in doma, je pomembno, da se starši o njih prej pozanimajo in poskrbijo za to, da ima otrok na razpolago tisto, kar določen trenutek najbolj potrebuje.

Razvoj fine motorike je enako pomemben kot razvoj grobe motorike, pri čemer pa mora obstajati neka jasno začrtana pot. Da bi se otrok kar največ naučil skozi igro in pri tem užival, bodo poskrbele številne prikupne igrače, ki so bile izdelane prav v ta namen.

Prejšnji prispevekNakup novega kolesa: DA ali NE?
Naslednji prispevekZ zdravniškim pregledom do odvzete vozniške
Gooie.si
Vam znanje v življenju pomeni veliko? Radi ves čas odkrivate nove zanimivosti in nasvete? Potem vam bo vsebinski spletni portal Gooie.si zagotovo pisan na kožo.