Kako uspešno opraviti teoretični del vozniškega izpita – teste CPP?

24
Test CPP - teoretični del vozniškega izpita

Gre za enega prvih korakov do uspešno opravljenega vozniškega izpita. »Zloglasni« CPP, ob omembi katerega se marsikomu zatresejo kolena. V resnici pa za to ni prav nobene potrebe, saj gre v prvi vrsti za znanje, ki vam bo na cesti prineslo mirnost in samozavest, ob učenju pa boste ugotovili, da gre za prepoznavanje večinoma povsem logičnih rešitev glede na posamezno situacijo.

CPP oziroma cestno prometni predpisi vas bodo podučili o situacijah, kot je denimo policist v križišču. Morda do danes tega niste vedeli, a od tega trenutka dalje vam bo jasno, da je policist, ki je v križišču z obrazom obrnjen proti vam ali celo kaže iztegnjeno dlan, za vas enakovreden znaku STOP oziroma rdeči luči na semaforju.

Napnite oči in ušesa

CPP predavanja vam bodo dala popoln vpogled v to, kar morate znati, da boste pripravljeni prvikrat sesti za volan avtomobila. Ko se boste enkrat znašli na voznikovem sedežu, boste razumeli, zakaj je tako zelo pomembno, da je znanje pravil cestnega prometa čim bolj popolno. Vedno znova se boste namreč znašli v situaciji, s katero se pred tem še niste srečali.

Prav cestno prometni predpisi so tisti, ki vam bodo hitro odgovorili na tovrstne situacije in vam povedali kako ravnati, da bo varno in pravilno za vse udeležence v cestnem prometu. Na predavanjih torej pošteno napnite oči in ušesa, si kaj zapišite in po koncu predavanja vsekakor vprašajte tisto, kar vas morda še vedno bega.

Pomagajte si s spletom

Znano je, da se je s pojavom spleta marsikaj spremenilo, postalo lažje in udobnejše. Prav nič drugače ni v primeru učenja za CPP izpit, saj je na spletu dostopnih ogromno informacij o tem. Še posebej dobrodošli so testi CPP, s pomočjo katerih boste že pred opravljanjem samega izpita vedeli, kako dobro ste pripravljeni nanj.

Spletna aplikacija, katero tvori izjemen nabor vprašanj in odgovorov, vam bo na zelo jasen način pokazala kje ste. V primeru pomanjkljivega znanja bo to vsekakor dobrodošla informacija, saj boste natanko vedeli, o čem se morate še nekoliko bolje podučiti.

Kaj pa, če česa ne najdem?

Vsakomur se na neki točki pojavijo dodatna vprašanja ali pa morda potreba po odgovoru na neko specifično situacijo v prometu, ki je na predavanju morda ni zasledil. Spletna CPP aplikacija ponuja tudi e-zbirko 28 najtežjih vprašanj, ki so za nekatere tako dvomljiva, da so redkokdaj prepričani, da je njihov odgovor pravi.

E-knjiga - 28 najtežjih CPP vprašanj
E-knjiga z 28 najtežjimi CPP vprašanji je na voljo na spletni strani vozniski-izpit.com

Kdaj lahko pričnem z opravljanjem vozniškega izpita?

Zakonodaja v Sloveniji pravi, da lahko z opravljanjem vozniškega izpita B kategorije (osebno vozilo), pričnemo po dopolnjenem 16. letu starosti. Pri tem pa je potrebno opraviti še zdravniški izpit, tečaj prve pomoči in pričeti s CPP usposabljanjem.

Oseba pred dopolnjenim 18. letom starosti lahko v republiki Sloveniji vozi le v spremstvu odrasle osebe in z ustrezno označenim vozilom. Pri 18-ih letih pa se lahko na cesto poda samostojno. Zgoraj našteti pogoji se nekoliko razlikujejo glede na posamezno kategorijo.

Strokovnjaki dandanes poudarjajo, da je dobro pričeti z opravljanjem vozniškega izpita karseda zgodaj, saj mladi voznik na takšen način, ob spremstvu spremljevalca, pridobi precej več izkušenj kot tisti, ki se na cesto samostojno odpravi takoj po opravljenem obveznem usposabljanju.

Naj vam za konec zaželimo še uspešno na CPP testu in srečno na cesti!