Za najmlajše

Kakovostne igrače za otroke

Kljub temu, da tržne inšpekcije in razne potrošniške organizacije vse bolje bdijo nad varnostjo potrošnikov, se tudi med otroškimi igračami vedno znova najdejo takšne, ki jih je potrebno umakniti iz prodaje, saj bi lahko bile nevarne. Večina teh igrač prihaja k nam iz Kitajske, na voljo so v nespecializiranih prodajalnah, njihove cene pa so nizke. In kakšne so za razliko od teh kakovostne igrače za otroke? Narejene so iz materialov, ki niso nevarni, poleg tega pa so oblikovane na varen način. Otroku zagotavljajo učenje in niso namenjene zgolj kratkočasenju.

Moderne igrače za otroke

Med tiste igrače, ki so ponovno vse bolj v modi, spadajo tudi lesene igrače za otroke, kakršne smo v otroštvu uporabljali tudi mi sami in naši starši. Zakaj je les ponovno vse bolj priljubljen? Predvsem zato, ker se ljudje »vračamo k naravi« in temu prilagajamo svoj življenjski slog, pri otrocih pa si še bolj želimo, da bi živeli naravno in torej tudi zdravo. Lesene igrače za otroke so naravne in »eko« igrače, saj je les naraven material, pa tudi pri njegovi obdelavi se skrbi, da je ta okolju in zdravju prijazna – uporablja se torej barve in lake, ki ne škodujejo. (več …)

Published: 4. 7. 2016 | Comments: 0

Praznovanje rojstnega dne, ki navduši otroke

Praznovanje otrokovega rojstnega dne je velik dan, tako za starše in slavljenca kot tudi za njegove prijatelje, ki se že veselijo, da bodo povabljeni na torto, morda pa bodo doživeli tudi kaj povsem novega. A kam jih povabiti? V restavracijo s hitro prehrano? To je žal tudi pri nas precej pogosta izbira, dejstvo pa je, da se otroci pri takšnem rojstnem dnevu res veselijo burgerja in krompirčka, sicer pa ne počnejo nič kaj zanimivega. Ponujamo vam torej boljšo rešitev: povabite jih na bowling!

Praznovanje rojstnega dne na bowlingu

O tem, zakaj praznovanje rojstnega dne na bowlingu otroke vedno znova navduši in je všeč tudi njihovim staršem, smo povprašali v BC Spider, ki se nahaja v ljubljanskem Tivoliju. In kaj so nam povedali?

BC SpiderPraznovanje rojstnega dne za otroke mora vključevati aktivno dejavnost. Ob njej se otroci sprostijo, naigrajo in porabijo presežno energijo. Če je takšna dejavnost organizirana, ni skrbi, da bi otroci brezglavo divjali in bi se rojstni dan celo zaključil s kakšno neljubo poškodbo. Da poteka vse primerno razigrano in ne preveč glasno, pa vam na bowlingu za praznovanje rojstnega dne ponudijo tudi usposobljenega animatorja. Ta ni zgolj varuška, ki zagotovi, da se staršem ni potrebno ukvarjati z varstvom otrok med zabavo, temveč pripravi tudi mnoge zabavne in ustvarjalne igre, za katere se lahko dogovorite vnaprej – glede na to, za kakšno skupino otrok gre, kaj jim je všeč, in kaj je tisto, kar slavljenca zanima ter kar rad počne. (več …)

Published: 23. 5. 2016 | Comments: 0

Otroško kolo s pomožnimi kolesi

Veliko otrok si želi imeti svoje kolo in se z njim voziti po ulicah, ampak se ga mora najprej naučiti voziti. Nekateri starši pomagajo otrokom najprej tako, da na otroško kolo pritrdijo pomožna kolesa, ki otroku nudijo varnost, saj se z njimi ne morejo prevrniti, niti med vožnjo in niti, ko se ustavijo. Je pa res, da se starši vedno raje odločijo za poganjalčke kot pa za kolo s pomožnimi kolesi, saj se otrok z njimi veliko več nauči in gre lahko hitreje na navadno otroško kolo – brez večjih težav.

Otroško kolo in poganjalček

Poganjalček

Poganjalček iz lesa

Poganjalčki so dandanes vedno bolj priljubljeni in vsak starš pred nakupom otroškega kolesa (chebeltza.com) najprej kupi poganjlačka, da otrok približno občuti, kako naj bi bilo na kolesu. Pomaga mu tudi, da se nauči popolnega ravnotežja med vožnjo, saj se drugače ne more peljati, če ne dvigne nog v zrak. Tudi ko se ustavi, mora dati noge na tla, da se ta ne obrne, ravno tako kot pri navadnem otroškem kolesu. Če pa bi imel na njem pomožne koleščke, se otroško kolo ne more prevrniti in tudi ne potrebuje ravno veliko ravnotežja, saj ga vedno ščitijo koleščki na obeh straneh. To pa je eden izmed vzrokov, da se otroci težje odvadijo pomožnih koles, saj se z njimi že precej razvadijo. Iz poganjlačka na kolo pa otrok prestopi lažje, ker je že navajen, da lovi ravnotežje in da stopi z nogami na tla, ko se ta ustavi. (več …)

Published: 9. 11. 2015 | Comments: 0

6 najboljših otroških pravljic za lahko noč

Nekatere otroške pravljice veljajo za klasiko in smo jih kot majhni brali in poslušali sami, danes pa jih pripovedujemo svojim otrokom. Kljub temu, da je mnenje marsikaterega sodobnega starša, da so te otroške pravljice že preživete, saj so polne nasilja, pa so se te kljub vsemu obdržale.

Ne glede na to, kaj si mislijo občutljive mame in očetje, otrok zaradi volka, ki požre Rdečo kapico in babico, ni niti malo strah. Prav tako se otroci ne sprašujejo, kako je lahko bil oče Janka in Metke tako krut, da ju je pustil sredi gozda. In tudi zlobne kraljice, ki je dala ubiti Sneguljčico, se prav nič ne bojijo. Zakaj? Ker otroci vedo, da gre za pravljice, in da imajo te vedno srečen konec. Zlobni ljudje pa v njih nastopajo ravno tako kot v telenovelah za odrasle – brez njih pač ne bi bilo zanimivo.

Katero pravljico otroku povedati oziroma kako nadaljevati uvodni »Nekoč, pred davnimi davnimi časi, je za devetimi gorami živel/a …«?

1. Trije prašički je klasična pravljica, ki otroke zabava prav zato, ker sta dva od pujskov bolj kratke pameti. Zabava jih tudi, če se ob pripovedovanju dobro vživite v volka. Pravljica sicer uči, da je v življenju dobro biti premišljen in deloven. (več …)

Published: 24. 6. 2015 | Comments: 0