Zakaj se odločiti za igranje klavirja?

36
Igranje klavirja

Ljudje se že zelo zgodaj srečamo z glasbo kot takšno in skozi leta odraščanja in življenja oblikujemo svoj okus, tudi za žanr. Jasno je, da ima okus naših staršev nekaj opraviti z vsem skupaj, vendarle pa na koncu zvrst glasbe izbiramo sami. To je tudi pravilno, zato morajo biti starši previdni, ko otroka vpisujejo v glasbeno šolo.

Vsekakor ni najbolj modro otroka siliti v igranje določenega glasbila, če si sam želi drugega. In prav tako je treba sprejeti, da se bo njegov okus še nekajkrat zamenjal in si bo želel igrati kaj drugega. V primeru, da bi vse skupaj kazalo na klavir, pa lahko rečemo, da gre za kopico pozitivnih reči.

Za boljšo koordinacijo in motoriko

Otrok se pred vstopom v osnovno šolo uči motoričnih spretnosti, ki jih delimo na grobe in fine. Tiste grobe pomagajo pri hoji, plazenju in podobno, fina pa k občutku v prstih za pisanje, a tudi igranje na glasbila. Eno z drugim hodi z roko v roki.

Električni klavir Thomann DP-32
Električni klavir Thomann DP-32 (Symphony.si)

Učenje igranja klavirja močno pripomore k nadaljnjemu razvoju fine motorike, ki še kako koristi v življenju, hkrati pa poskrbi še za boljšo koordinacijo in zavedanje telesa v prostoru. Pri igranju klavirja je potrebno namreč simultano uporabljati obe roki in še noge, ki pritiskajo na pedala.

S klavirjem lahko igramo vse

Igranje na klavir ni primerno zgolj za izvajanje klasičnih del, saj se glasbilo znajde v marsikateri skladbi različnih žanrov. V resnici lahko na klavir igramo karkoli, celo nekatere skladbe, ki v osnovi niso bile napisane zanj. Gre za klasično glasbilo, katerega zvok sodi marsikam.

Električni klavir Yamaha YDP-165 Arius
Električni klavir Yamaha YDP-165 Arius (Symphony.si)

Velika prednost glasbila je, da lahko nanj igrajo pianisti v solo izvedbi in navdušijo množico v dvorani, na drugi strani pa poznamo izjemne koncerte na klavir ob spremljavi orkestra. Ker je primeren za različne zvrsti glasbe, ga bomo našli tudi na rokovskem ali jazz nastopu.

Klavir je lahko drag ali pa tudi ne

Večina staršev se prestraši otrokove želje po igranju klavirja, saj gre za dokaj drago glasbilo. K sreči pa se bo otrok klavirja učil v glasbeni šoli, kjer ga seveda že imajo, doma pa bo lahko vadil na električnem klavirju, ki pa ni le cenovno ugodnejši, pač pa prijazen tudi do sostanovalcev in sosedov. Električni klavir ali pianino je hkrati tudi prenosen. To pomeni, da ga boste zlahka prestavili iz sobe v drug prostor ali odpeljali s seboj na povsem drugo lokacijo.

Električni klavir Thomann DP-140 U
Električni klavir Thomann DP-140 U (Symphony.si)

Velika prednost je možnost vklopa slušalk in snemanje igranja, kar pomeni, da je precej lažje kasneje prepoznati napake in jih odpraviti. K vsemu skupaj velja dodati še, da je zvok na električnem klavirju skorajda identičen akustičnemu, zelo podoben pa je tudi občutek ob pritisku na klavirske tipke, ki so pravilno obtežene in omogočajo vplivanje na zvok glede na težo in dolžino pritiska.

Igranje klavirja skrbi za možgane

Ker igranje klavirja zahteva kar nekaj različnih spretnosti, veliko koordinacije in poznavanje ritma ter lestvic, je jasno, da se na ta način krepijo tudi kognitivne sposobnosti. Treniranje možganov pomeni boljši spomin, lažje pomnjenje in hitrejše reševanje miselnih izzivov na različnih področjih.

Če se še za hip vrnemo k otrokom, lahko ugotovimo še, da pozitivno nanje vpliva tudi druženje v glasbeni šoli, s svojim delom osvajajo ustrezno disciplino, hkrati pa postanejo tudi precej bolj potrpežljivi. Gre za lastnosti, ki še kako koristijo skozi obdobje šolanja in kasneje v življenju, kjer jim na pomoč priskoči pridobljena samozavest.

Prejšnji prispevekVodič za nakup mestnega kolesa
Naslednji prispevek4 razlogi, zakaj otroku kupiti poganjalec
Gooie.si
Vam znanje v življenju pomeni veliko? Radi ves čas odkrivate nove zanimivosti in nasvete? Potem vam bo vsebinski spletni portal Gooie.si zagotovo pisan na kožo.