Obrabljeni končniki in varnost v prometu

344

Slabo stanje slovenskih cest hitro privede do obrabe končnikov in amortizerjev. Obrabljenost obeh delov moramo redno spremljati, saj le tako lahko preprečimo večje poškodbe podvozja. Pogostost menjave je odvisna od kakovosti vozne površine, števila prevoženih kilometrov, našega stila vožnje in samega vozila.

Obraba se najbolj kaže tedaj, ko skušamo rahlo zaviti v katero koli smer, a vozilo ne spremeni smeri vožnje. Temu strokovnjaki pravijo zračnost v volanskih končnikih. Menjavo le-teh lahko izvedejo serviserji, ali pa jih poceni zamenjate kar sami.

Stopnja obrabe je odvisna od vozne površine

Končniki so lahko različno obrabljeni, glede na samo vozno površino, avtomobil in stil vožnje. Neravna in luknjasta površina hitreje obrabi končnike in poškoduje podvozje. Med vožnjo po luknjasti cesti boste obrabo takoj prepoznali, ko boste zavili v eno smer, vozilo pa vas ne bo ubogalo. Pri večji obrabi boste dejansko slišali posamezne udarce na podvozje. Vozilo bo med vožnjo opletalo ali pa bo delno neodzivno na vaše krmiljenje. To pomeni, da se bo vaša varnost v prometu precej zmanjšala.

Kako preprečiti poškodbe?

Končniki so sicer zelo odporni deli vozila, vendar so obenem tudi občutljivi na udarce. Najbolj jih ranijo pločniki, robniki, udarne jame, prometne nesreče in podobno. Velikokrat pride do odpovedi končnikov skupaj z zglobi. Pri okvari obeh opazimo slabši nadzor na krmiljenjem, večjo obrabo pnevmatik, drsenje ter manjši nadzor nad vožnjo in podobno.

Po menjavi zglobov in končnikov je najbolje, da obiščete še vulkanizerja in se dogovorite za nastavitev optike. Tako boste poskrbeli za popoln stik vozila z vozno površino ter zmanjšali možnost poškodbe podvozja.

Dele zamenjajte doma in prihranite denar

Posamezne rezervne dele raje zamenjate doma in prihranite tudi več sto evrov. Manjša popravila, kot so menjava amortizerjev, zglobov in končnikov, so popolnoma izvedljiva doma. Sledite navodilom in odstranite stare obrabljene dele ter jih nadomestite z novimi. Mehanik vam namreč lahko za isto menjavo drago zaračuna.