Ločevalna dieta: potek, prednosti in slabosti

80
Ločevalna dieta

Ločevalna dieta je ena od najbolj priljubljenih diet, ki med ljudmi uspešno kroži že kar nekaj časa. Nekateri med vami jo zelo zagovarjate in se je morda ravno v tem hipu držite, spet drugi se je ne, ker veste tudi za njene morebitne pomanjkljivosti. Nekateri med vami pa lahko s ponosom rečete, da ste po 90 dneh ločevalne diete izgubili ravno toliko kilogramov, kot je bilo potrebno.

Ne glede na to, kako dobro poznate tovrstno dieto, vam jo bomo danes na kratko predstavili. Opisali vam bomo potek ločevalne diete, osredotočili se bomo tudi na njene prednosti in slabosti oziroma pomanjkljivosti. Ali ločevalna dieta deluje, pa nam boste lahko zaupali, če se je boste v bližnji prihodnosti lotili tudi sami.

Potek ločevalne diete

Ločevalna dieta torej poteka 90 dni. Prvi dan je beljakovinski, drugi škrobni, tretji ogljikohidratni in četrti sadni ali zelenjavni dan. Nato se vsi dnevi ponovijo. Na vsakih 29 dni pa poteka vodni dan.

Beljakovinski dan v ospredje postavlja beljakovinska živila, kot so jajca, meso in mleko. Za kosilo si lahko privoščite piščančji zrezek ter veliko skledo solate. Za večerjo povsem enako, toda polovico tega, kar ste jedli za kosilo. Do kosila si lahko, tako velja za vse dni, razen za vodni dan, privoščite še dva kosa istega sadeža.

Beljakovinski dan
Beljakovinski dan dopušča uživanje mesa in solate.

Škrobni dan v ospredje postavlja živila, obogatena s škrobom. Priljubljena jed v tem času je na primer krompir, ki ga lahko pripravite v nešteto možnih različicah. Ogljikohidratni dan v ospredje postavlja jedi, ki temeljijo na tej vrsti hranil. Za kosilo si lahko privoščite npr. testenine ali pico z zelenjavo.

Sadni dan vključuje uživanje različnih vrst sadja. Priporočljivo je, da naenkrat uživate iste vrste sadežev. Če vam uživanje sadja ne ugaja preveč, lahko sadje zamenjate z zelenjavo.

Vodni dan vključuje pitje vode, lahko pa tudi pitje nesladkanih čajev.

Pri posameznih dnevih ločevalne diete je potrebno paziti tudi na razmike med časom kosila in večerje. Najdaljši časovni razpon narekuje beljakovinski dan.

Prednosti ločevalne diete

Ljudje, ki se držijo oziroma so se ločevalne diete držali v preteklosti, vedo povedati, da je ena od najpomembnejših prednosti diete zagotovo ta, da lahko uživajo vsa živila, toda ne vsak dan. To pomeni, da je prehranjevanje v času ločevalne diete dovolj raznovrstno, kar je za organizem izjemno pomembno.

Tudi rezultati diete sodijo med prednosti, saj po 90 dneh ločevalne diete, kolikor časa le-ta traja, lahko izgubite kar lepo število kilogramov. Menimo, da vas dieta nauči tudi določenega reda in discipline v prehranjevanju. Tako za določen dan natanko veste, kaj smete zaužiti in česa ne. Četudi se pri tej vrsti diete vseeno kdaj malce prekršite, to ne bo puščalo posledic na končnih rezultatih, kar je zagotovo tudi ena od omembe vrednih prednosti.

Slabosti ločevalne diete

Ločevalna dieta sama po sebi nima kaj dosti slabosti. Je pa res, da se je tudi po njej potrebno prehranjevati tako, da med seboj še vedno ločujete posamezna živila. Seveda vam to ni potrebno početi po posameznih dnevih. V nasprotnem primeru se vam bodo kaj hitro začeli kilogrami vračati in lahko se zgodi, da boste končali s še več kilogrami, kot ste jih imeli pred samo dieto.

Ste ločevalno dieto že preizkusili? Katere prednosti in slabosti pa bi izpostavili vi? Vam je uspelo izgubiti želeno število odvečnih kilogramov? Svoje izkušnje nam lahko zaupate v komentarju.