4 razlogi, zakaj otroku kupiti poganjalec

11
Otroka na poganjalčku

Poganjalec je pripomoček, ki ga otrok uporablja, še preden se nauči voziti kolo. Kot navadno kolo ima praviloma dve kolesi, ključna razlika med njima pa je, da poganjalec nima pedal. To pomeni, da ga otrok vozi z odrivanjem od tal. Nekateri poganjalčki so za uporabo primerni za otroke, ki so dopolnili komaj eno leto. Večinoma pa poganjalec uporabljajo otroci, ki so dopolnili približno tri leta.

Otroci, mlajši od treh let, so praviloma premajhni za vožnjo s kolesom. Tudi zato je poganjalec odlična izbira. Način vožnje je v primerjavi s kolesom bistveno bolj varen. Oglejmo si še štiri druge ključne lastnosti, ki starše najpogosteje spodbudijo k nakupu poganjalčka.

1. Učenje ravnotežja

Poganjalec lahko kupite tudi otroku, ki je komajda shodil. Seveda v tem primeru še ni najbolj prepričan v svojo hojo in se lovi. Poganjalček nima pedal, zato ni strahu, da se ne bi zmogel ujeti na tla, če bi na primer prišlo do prevelike hitrosti. S pomočjo poganjalca se bo vsak malček zelo hitro naučil loviti ravnotežje.

Ravnotežje na poganjalčku
Poganjalci so odličen način za učenje ravnotežja otrok.

Nad poganjalcem imajo otroci lahko popoln nadzor. Vožnja z njim je zato varna, prav tako zabavna. Poganjalci za najmlajše otroke imajo debele gume in so precej manjših dimenzij. Posledično je na začetku lovljenje ravnotežja zelo preprosto. Kasneje je treba izbrati večji poganjalček, ki že spominja na pravo kolo. Tedaj imajo malčki že osvojeno ravnotežje, ki ga s poganjalcem samo še izboljšujejo.

2. Varna vožnja

Načeloma je za poganjalce značilno, da ne vključujejo zavor. Vseeno je vožnja z njimi zelo varna. Ko se malček pelje z njim, staršem ni treba posebej skrbeti, da bo kar tako padel. Če bo prišlo do kakršne koli ovire, bo nogo namreč refleksno postavil na tla.

Smer vožnje otrok zlahka nadzoruje, prav tako hitrost prevoznega sredstva. Za najmlajše so dobrodošli poganjalci, ki imajo vključeno ograjico, pas ter ročaj za starše.

3. Udobje

Prav vsak del poganjalca pomembno vpliva na sam potek vožnje. Še posebej ključno vlogo pa ima sedež. Če je ta primerno zasnovan, otroku poganjalček omogoča veliko mero udobja in prijetnega počutja.

Ustrezno zasnovan sedež poganjalčka je v obliki črke U ali banane ali pa v obliki sedla. Vse omenjene oblike lahko odlično poskrbijo za to, da malčkova zadnjica vedno ostane na sedežu. Seveda k udobju pripomorejo še drugi elementi, pa čeprav so navzven videti le kot drobni detajli.

4. Navdušenje

Na prvi pogled poganjalci spominjajo na igrala oziroma igrače. Predvsem zato so otroci nad njimi takoj navdušeni. To pomeni, da nam malčka ne bo potrebno siliti k učenju. Velika verjetnost je, da nas bo kar sam priganjal k aktivnosti.

Pri izbiri seveda barvni odtenek in motivi na poganjalčku niso najpomembnejši, a jih je treba vseeno upoštevati, če želimo, da se bo otrok vanj zaljubil že na prvi pogled.