Kakovostne igrače za otroke

102

Kljub temu, da tržne inšpekcije in razne potrošniške organizacije vse bolje bdijo nad varnostjo potrošnikov, se tudi med otroškimi igračami vedno znova najdejo takšne, ki jih je potrebno umakniti iz prodaje, saj bi lahko bile nevarne. Večina teh igrač prihaja k nam iz Kitajske, na voljo so v nespecializiranih prodajalnah, njihove cene pa so nizke. In kakšne so za razliko od teh kakovostne igrače za otroke? Narejene so iz materialov, ki niso nevarni, poleg tega pa so oblikovane na varen način. Otroku zagotavljajo učenje in niso namenjene zgolj kratkočasenju.

Moderne igrače za otroke

Med tiste igrače, ki so ponovno vse bolj v modi, spadajo tudi lesene igrače za otroke, kakršne smo v otroštvu uporabljali tudi mi sami in naši starši. Zakaj je les ponovno vse bolj priljubljen? Predvsem zato, ker se ljudje »vračamo k naravi« in temu prilagajamo svoj življenjski slog, pri otrocih pa si še bolj želimo, da bi živeli naravno in torej tudi zdravo. Lesene igrače za otroke so naravne in »eko« igrače, saj je les naraven material, pa tudi pri njegovi obdelavi se skrbi, da je ta okolju in zdravju prijazna – uporablja se torej barve in lake, ki ne škodujejo.

Lesena igrača - tolkač
V zadnjih letih zopet postajajo vse bolj priljubljene igrače, izdelane iz lesa.

Da so lesene igrače vse bolj priljubljene, skrbi splošni trend, ki smo mu v skrbi za dobrobit naših najmlajših lahko le hvaležni. In da je res tako, dokazuje tudi dejstvo, da so iz lesa dandanes izdelani tudi mnogi drugi proizvodi, za katera so se še desetletje nazaj uporabljali zgolj drugi materiali, večinoma zlitine kovin in plastika: očala, kolesa, celo modni dodatki.

Kakšne lesene igrače so vam na voljo?

Na spletni strani prodajalne Vlakec.si, ki se ponaša z neverjetno ponudbo lesenih igrač, smo našli resnično pestro izbiro: igračke za na voziček, glasbila, sestavljanke, vlakce, gugalnike, poganjalce, družabne igre, lesene kuhinje in še marsikaj, s čimer se lahko otroci zamotijo za ure in ure, se zabavajo in se hkrati tudi naučijo marsičesa novega. Pravzaprav razen mehkih igrač in lutk skorajda ni vrste igrač, ki jih ne bi mogli izdelati iz lesa.

Poganjalec iz lesa
Zelo uporabna igrača je poganjalec, pri katerem se otrok uči obvladovati ravnotežje.

Katere pa so najbolj priljubljene? Otroci imajo najraje različna lesena vozila (tudi vlakce), poganjalce, sestavljanke in seveda kocke. Brez zlaganja kock, iz katerih lahko naredimo vse od hišic do gradov, si otroštva gotovo ne moremo predstavljati.

Kako izbrati igrače za otroka?

Pri nakupu igrač je potrebno upoštevati tako otrokove interese kot želje, ki so včasih povezane tudi s spolom, prav tako pa je treba paziti, da so igrače namenjene otrokovi starostni skupini. Tako si zagotovimo, da se otrok ne bo igrače prehitro naveličal ali pa bo zanj prezahtevna, da bi jo uporabljal.