Zakaj kupiti strešni šotor? (3 razlogi)

68
Strešni šotor

Avanturisti in osebe, ki se na poti ne želijo omejevati s časom, ko jih preseneti lepa pokrajina, si želijo, da bi lahko prespali kjerkoli in nekaj časa uživali v lepotah okoli sebe. Tudi navdušeni kampisti imajo vedno v mislih šotor ali prikolico.

Kaj pa, če bi imeli spalni prostor kar ves čas ob sebi in vam ne bi zasedel niti centimetra v avtomobilu? Sedaj je to mogoče, če si omislite strešni šotor, ki se ga pritrdi na streho avtomobila in je tako v vsakem trenutku pripravljen na uporabo.

Morda vam ta način kampiranja še ni prav dobro znan, a strešni šotori osvajajo vse več ljudi, ki si na poti želijo neomejeno svobodo. Ste ta hip pomislili, da vam ne pride prav, ker je zagotovo premajhen, ali pa zato, ker v njem verjetno lahko biva zgolj ena oseba? Sploh ni tako! Poglejmo si tri odlične razloge za nakup strešnega šotora.

1. Enostavno sestavljanje in razstavljanje

Za začetek povejmo, da generalno gledano poznamo dve izvedenki strešnih šotorov. Prvi model ima trdo lupino, drugi pa mehko streho. Največja razlika med obema tiči v enostavnosti sestavljanja in razstavljanja, čeprav sta obe precej bolj enostavni za uporabo kot klasičen šotor z vrvicami in klini.

Model s trdo lupino se v resnici postavi sam od sebe, ko školjko odpremo, saj mu pri tem pomaga vgrajen mehanizem. Še ena pozitivna lastnost omenjene različice strešnega šotora je tudi v tem, da je nekoliko bolj aerodinamičen, vanj pa lahko pospravimo tudi nekaj reči, ki bi sicer zasedale prostor v prtljažniku.

Model z mehko streho zahteva malenkost več dela, in sicer večinoma privezovanje nekaj vrvic in nameščanje teleskopskih palic v notranjosti šotora. Je tudi nekoliko bolj glasen v različnih vremenskih razmerah, oba pa sta popolnoma nepremočljiva in nudita odlično zaščito pred vetrom in dežjem.

2. Udobje vedno na voljo

Ker strešni šotor v začetku sezone montiramo na streho avtomobila, ga lahko dejansko ves čas vozimo s seboj. Novejši modeli so zasnovani tako, da kar najmanj vplivajo na samo vožnjo in porabo goriva. Pri montaži na streho vozila bo potrebnih nekaj parov rok, od tam dalje pa boste vse lahko opravili sami.

Takšen strešni šotor je namreč postavljen ali pospravljen v manj kot minuti, česar si z navadnim šotorom ne znamo predstavljati. Prav tako ne bo sivih las zaradi kakšnega manjkajočega klina ali skale, ki se je znašla točno tam, kjer si najmanj želimo.

Strešni šotor Thule Tepui Ayer 2
Strešni šotor Thule Tepui Ayer 2 — Extreme Vital

Ležišče je že vgrajeno in je dovolj udobno za vsak okus, čeprav se lahko pri določenih modelih odločimo tudi za drugačno ležišče. Strešni šotor ima seveda tudi okna, na katerih so praviloma že nameščeni komarniki.

3. Veliko različne izbire

Če še vedno menite, da je takšen šotor premajhen za vaše potrebe, imejte v mislih, da obstajajo zelo različni modeli, ki omogočajo spanje celo do 6 osebam. Pred nakupom vsekakor preverite specifikacije prodajalca in jih primerjajte z merami oseb, ki bodo v šotoru spale.

Pri izbiri med modelom s trdo lupino in tistim z mehko streho povejmo, da je slednji nekoliko cenejši. Vsekakor pa bi bil morda na mestu tudi nasvet, da si strešni šotor za začetek izposodite in preverite, kateri bi vam najbolj ustrezal. Izposoja strešnega šotora je smotrna tudi v primeru, ko le-tega morda ne boste ravno pogosto uporabljali.

Prednosti in slabosti v primerjavi s klasičnim šotorom

Ena izmed prednosti je zagotovo v enostavnem postavljanju in razstavljanju. Odpade zabijanje klinov in napenjanje vrvic kot tudi iskanje ustreznega prostora in podlage za postavitev. Z vozilom se ustavimo kjerkoli, v minuti postavimo šotor in že smo pripravljeni na pustolovščino.

Strešni šotor Thule Tepui Basin
Strešni šotor Thule Tepui Basin — Extreme Vital

Strešni šotor pa nudi tudi zaščito v primeru dežja ali večjega naliva, saj je dvignjen od tal. Klasičen šotor v teh primerih pogosto zalije, prijetno taborjenje pa se spremeni v pravo malo katastrofo. Morda je ena izmed slabosti v tem, da je v strešni šotor in iz njega potrebno plezati po lestvi. Seveda je pri tem potrebne nekaj več previdnosti, nerodno pa je tudi za osebe z gibalnimi ovirami.

Pod črto je vendarle treba priznati, da je strešni šotor izjemna rešitev za vse avanturiste in tiste, ki si želijo biti eno z naravo. Kadarkoli in kjerkoli brez omejitev. Ste že kaj bližje odločitvi o nakupu strešnega šotora? Super bo!

Prejšnji prispevek3 nasveti za barvanje pločevinaste strehe
Naslednji prispevekVodič za nakup mestnega kolesa
Gooie.si
Vam znanje v življenju pomeni veliko? Radi ves čas odkrivate nove zanimivosti in nasvete? Potem vam bo vsebinski spletni portal Gooie.si zagotovo pisan na kožo.