Vodič za nakup mestnega kolesa

79
Mestno kolo

Mestno kolo je preprosta vrsta kolesa, namenjena predvsem kratkim in udobnim vožnjam po mestu ali urbanem okolju. Najpogosteje je opremljeno s košaro ali prtljažnikom, kamor kolesar lahko odloži precej dodatne prtljage. Na trgu so na voljo mestna kolesa za ženske, moške in za otroke. Vse bolj zaželena so retro mestna kolesa, prav tako tudi električna.

Mestna kolesa so torej posebej zasnovana za pogostejše, a krajše vožnje s srednje hitrim tempom po pretežno ravnih in asfaltiranih površinah. So prevozna sredstva za transport po mestu – za vožnjo na delo, nakup v trgovini, za prevoz otroka v vrtec, za obisk banke, pošte, prijateljev in podobno.

In ko si takšno vrsto kolesa želimo imeti sami, je potrebno biti pozoren na nekaj dejavnikov. V nadaljevanju spoznajte, kako izbrati ustrezno mestno kolo.

1. Splošne lastnosti mestnega kolesa

Preden si kupite mestno kolo, ga morate najprej preizkusiti in ga nekoliko pobliže spoznati. Praviloma je takšen tip kolesa opremljen z nekaj prestavami, ki omogočajo enostavnejše kolesarjenje navkreber. Za okvir mestnega kolesa je značilno, da je lahek in trpežen. V splošnem mestno kolo ne zahteva prav posebnega vzdrževanja.

Žensko mestno kolo Bottecchia 212 L 28" EQ 7P – sivo (2022)
Žensko mestno kolo Bottecchia 212 L 28″ EQ 7P – sivo (Extreme Vital)

Mestna kolesa so znana po tem, da imajo lahko nameščene precej dodatne opreme, na primer blatnike, sprednjo ter zadnjo luč, ščitnik verige, sprednjo košaro in zadnji prtljažnik. Da je lahko kolo kar se da uporabno, varno, udobno in zanesljivo, so vse komponente na kolesu zelo skrbno izbrane.

2. V-zavore namesto disk zavor

Ker mestno kolo dosega v primerjavi z drugimi tipi koles nižje hitrosti, so zanj značilne V-zavore (in ne disk zavore). Za V-zavore pa je značilno, da so za vzdrževanje precej preprostejše, tudi njihova cena je ugodnejša.

Žensko mestno kolo Bottecchia 212 L 28" EQ 7P – rdeče (2022)
Žensko mestno kolo Bottecchia 212 L 28″ EQ 7P – rdeče (Extreme Vital)

Okvir kolesa za vožnjo po mestu pa je zasnovan tako, da uporabniku omogoča pokončno držo telesa in enostavno vzpenjanje na kolo ter z njega. Za mestno kolo je prav tako značilno zavito ter nekoliko dvignjeno krmilo in širok ter udoben sedež.

3. Klasično in električno mestno kolo

Vsekakor je dobro, da poznate čim več različic mestnega kolesa in da ves čas sledite novostim na trgu. To velja predvsem za tiste, ki v bližnji prihodnosti želite kupiti novo ali rabljeno kolo za vožnjo po mestu in urbanem okolju.

Električno mestno kolo Specialized Turbo Como SL 4.0 (2022)
Električno mestno kolo Specialized Turbo Como SL 4.0 (Extreme Vital)

Ena od možnosti je tudi električno mestno kolo, ki za nekatere v primerjavi s klasično vrsto ponuja izjemne prednosti. Seveda je električna različica kolesa v primerjavi s klasično cenovno precej višja, a ponuja toliko več koristnega.

4. Poganjanje kolesa v običajnih oblačilih

Na mestno kolo lahko sedemo v povsem običajnih oblačilih. A če urbane kolesarje vendarle pogledamo nekoliko pobliže, vidimo, da so njihova oblačila običajno vseeno prilagojena kolesarjenju. Danes je možno denimo kupiti hlače, namenjene prav mestni vožnji s kolesom.

Hlače so narejene tako, da ne lezejo s hrbtne strani ter uporabnika ne stiskajo s prednje strani, torej je sprednji pas nižji, zadaj pa višji. Na kolenih so hlače bolj elastične ter nekoliko ožje pri gležnjih. Dodani so še šivi iz svetlečih materialov, kar omogoča boljšo vidnost. Dodatni priročni žepi pa so med vožnjo bolj dostopni v primerjavi z običajnimi žepi na hlačah.

Prav tako so na voljo posebni kolesarski čevlji. Z njimi lahko precej lažje poganjamo pedala in obenem povsem normalno hodimo na delo, v šolo, po opravkih in podobno. Na videz v resnici delujejo bolj kot običajni čevlji. Zgornji kosi oblačil za mestno kolesarjenje pa so narejeni iz enakih materialov kot moderne kolesarske majice.

Prejšnji prispevekZakaj kupiti strešni šotor? (3 razlogi)
Naslednji prispevekZakaj se odločiti za igranje klavirja?
Gooie.si
Vam znanje v življenju pomeni veliko? Radi ves čas odkrivate nove zanimivosti in nasvete? Potem vam bo vsebinski spletni portal Gooie.si zagotovo pisan na kožo.