Katere harmonike poznamo?

239
Vrste harmonik

Ste vedeli, da harmoniko uvrščamo v aerofona glasbila? Pa veste, kaj je zanja značilno? To so glasbila, pri katerih zvok proizvaja zrak. Če si želite na omenjeno glasbilo nekoč zaigrati tudi sami, je dobro, da poleg osnovnih značilnosti poznate še kup zanimivosti.

Poznamo več vrst harmonik. Za vse je značilno, da so v osnovi zgrajene iz basovskih gumbov, meha, klavirskih tipk, registrov, ohišja in naramnic. Ko boste v specializirani trgovini z inštrumenti izbirali harmoniko zase, boste lahko ugotovili, da obstaja kar nekaj različic tovrstnega inštrumenta.

Mi vam bomo predstavili diatonično, klavirsko in kromatično. Morda vas bo katera od njih še posebej navdušila in si jo boste želeli imeti čim prej. V kolikor vas bo, ne spreglejte pestre ponudbe glasbene trgovine Symphony International.

Diatonična harmonika

Diatonična harmonika pri nas velja za enega od najbolj priljubljenih glasbil. Njene zvoke lahko spremljamo prav na vsakem koraku. Zanjo je značilno, da se ob pritiskanju na iste gumbe oglašajo različni toni, in sicer glede na to, kako potiskamo meh. Ta del ima torej pri tej vrsti harmonike zelo pomembno vlogo. Njegova naloga ni le proizvajati zvok, ampak ga tudi oblikovati.

Diatonična harmonika

Diatonična harmonika vsebuje dve leseni skrinjici in ohišje. V njih so glasilke oziroma jekleni jezički. Povezuje ju meh. Ko ga raztegujemo in zapiramo, se v notranjosti ustvarja zračni pritisk. Ob pritisku na gumb tako odpremo pot zraku. Ta zatrese jeziček in nastane ton.

Poleg omenjenih sestavnih delov diatonična harmonika vsebuje še melodijsko in basovsko stran. Melodijski del je sestavljen iz gumbov. Ti so razporejeni v eno do pet vrst. Basovska ali spremljevalna stran najpogosteje vsebuje enajst gumbov. Poleg tega je tovrstna harmonika sestavljena še iz dveh nosilnih pasov, poteznega ter sapnika. Slednji je namenjen hitremu polnjenju ali praznjenju meha.

Diatonične harmonike: https://www.symphony.si/glasbila-s-tipkami/harmonike/diatonicne-harmonike

Klavirska harmonika

Klavirsko harmoniko najhitreje prepoznamo po črno-belih tipkah, ki spominjajo na klavir. Vključuje tudi basovske gumbe. Njen nastanek sega v 19. stoletje. Tipke sodobne klavirske harmonike so lahko koščene ali narejene iz lesa. Harmonika vsebuje od 2 do 16 registrov, ki spreminjajo zvok glasbila.

Klavirska harmonika

Zrak v glasbilo se dovaja s pomočjo meha. Glasnost uravnavamo z močjo vlečenja meha. Večina od klavirskih harmonik ima pasove nameščene na zgornji in spodnji strani. Na njeni levi strani je od 40 do 120 basov. Njeno ohišje je leseno.

Na klavirsko harmoniko se lahko igra povsem samostojno, lahko pa tudi v orkestru, komornih skupinah ali korepetitivno.

Klavirske harmonike: https://www.symphony.si/glasbila-s-tipkami/harmonike/klavirske-harmonike

Kromatična harmonika

Kromatična harmonika se lahko poimenuje tudi kot gumbna harmonika. Za to vrsto glasbila so značilni okrogli gumbi. Basovska stran kromatične harmonike je povsem enaka strani klavirske, sicer pa je sestavljena iz pasov, basov, zvočnice, mehu in registrov.

Kromatična harmonika

Medtem ko se pri diatonični harmoniki ob pritiskanju na iste gumbe lahko oglašajo različni toni, to ne velja za kromatične harmonike. Zanje je namreč značilno, da ton ostaja na istem gumbu enak, in sicer ne glede na to, kako se potiska meh.

Kromatična harmonika ima prednost v primerjavi s klavirsko harmoniko v tem, da se za igranje v drugih tonalitetah ne potrebuje drugačnih prstnih redov. To pomeni, da se premakne samo začetni ton na ustrezni gumb.

Kromatične harmonike: https://www.symphony.si/glasbila-s-tipkami/harmonike/kromaticne-harmonike

Že veste, katera vrsta harmonike bo prava za vas?