MIG varjenje

189

Pri ročnem varjenju ločimo MAG, MIG in točkovno varjenje. MIG varjenje predstavlja varjenje z neoplaščeno elektrodo s pomočjo inertnega argona, MIG pa je dejansko okrajšava za »Metal Inert Gas«.

Kakšen je postopek za MIG varjenje?

Varjenje s čistim argonom omogoča zelo čiste in gladke zvare, česar pri varjenju s CO2 (MAG varjenje) ne moremo doseči. Res je, da je argon dražji, vendar se za MIG varjenje kljub temu izplača odločiti, če hočemo višjo kakovost izdelkov. Mehanske lastnosti zvara so namreč precej boljše in lahko se odločimo tudi za navarjanje (na primer pri izrabljenih elementih), varimo pa lahko tako lahke kovine in njihove zlitine kot tudi nerjaveča ali legirana jekla. MIG varjenje nam omogoča tudi zelo enostavno avtomatizacijo.

Ročno MIG varjenje
Varilec pri MIG varjenju uporablja neoplaščeno elektrodo.

Za oba postopka varjenja se, kot rečeno, uporablja neoplaščeno elektrodo, med varjenjem pa zaščitni plin obliva in s tem varuje tako varilno žico kot sam zvar. Načeloma so varilni stroji narejeni tako, da omogočajo obe možnosti varjenja, tako MAG kot MIG varjenje, zamenjati je potrebno le jeklenko s plinom in poskrbeti za pravega glede na vrsto varjenja.

V kolikor torej želite lepe in močne zvare, ki so ožji, radi pa bi varili aluminij in njegove zlitine, baker in njegove zlitine, ali pa nerjavna in visoko legirana jekla, bo MIG varjenje edini pravi postopek.

Kakšna pa je razlika v uporabi?

Varilec
Varilec pri delu.

Veliko pove že to, kakšni materiali so primerni za MAG in kakšni za MIG varjenje, če podamo najbolj tipične primere uporabe, pa lahko rečemo, da se MAG postopek uporablja večinoma za tanke pločevine ali na primer pri avtokleparskih delih, medtem ko se MIG postopek uporablja na primer za ograje, stopnice in podobno. Z njim je mogoče ob primerni napetosti variti tudi kar debele materiale, na primer tudi nekaj milimetrov (nekje do šest). Kljub temu pa MIG varjenje ni dovolj, če želimo poskrbeti za tako imenovano industrijsko varjenje, ko pride veliko bolj prav TIG postopek varjenja – ta omogoča varjenje vseh vrst kovin in posebnih materialov.

Prejšnji prispevekOtroško kolo s pomožnimi kolesi
Naslednji prispevekKmetijski oglasnik ustvarja uspešno komunikacijo med kmeti in podjetji
Gooie.si
Vam znanje v življenju pomeni veliko? Radi ves čas odkrivate nove zanimivosti in nasvete? Potem vam bo vsebinski spletni portal Gooie.si zagotovo pisan na kožo.