Montažne hiše – prihodnost individualne gradnje

245

Pri gradnji individualnih hiš je večina še dve desetletji nazaj prisegala na klasično gradnjo, saj je ta omogočala veliko več kreativnosti kot montažna hiša. Danes pa ni več tako. Montažne hiše omogočajo, da je vsak dom povsem unikaten, saj nudijo veliko izbir, kjer se končni videz lahko spremeni glede na eno ali drugo odločitev investitorja. Poleg tega pa ima gradnja montažne hiše še veliko drugih prednosti, zaradi katerih je odločitev za klasično gradnjo postala povsem nesmiselna.

Kaj vam nudi montažna hiša?

1. Montažne hiše vam omogočajo, da pridete do lepe, arhitekturno dovršene nepremičnine brez veliko razmišljanja. Načrti so hitro pripravljeni, saj gre bolj kot ne za združevanje že pripravljenih načrtov, kjer gre zgolj za razlike, ki ste jih določili sami – spremembo površine, oblike strehe, števila etaž, števila spalnic, videz fasade …

2. Montažna hiša je hiša, ki se postavi najhitreje. Ne želite po pridobitvi gradbenega dovoljenja več let zidati, temveč bi se radi vselili že čez tri mesece? Montažne hiše to omogočajo, saj je proizvodnja hitra, prav tako pa tudi montaža.

Montažna hiša Rihter
Nizkoenergijska montažna hiša Rihter je lahko vseljiva zelo hitro.

3. Vas pri lastni hiši skrbi, kakšni bodo stroški? Montažne hiše vam obljubljajo nizke. Montažne hiše Rihter so na primer vse nizkoenergijske, lahko pa se odločite tudi za pasivno gradnjo, pri kateri je poraba zunanjih virov energije za ogrevanje in hlajenje tako rekoč ničelna.

Kako poteka gradnja montažne hiše?

Montažna hiša ne nastaja na lokaciji, saj se ne izdeluje opeko za opeko. Gradbeni elementi, ki so po svojih lastnostih nizkoenergijski ali pasivni, se izdelajo v proizvodni hali, od koder se pripeljejo na lokacijo in sestavijo ter končno obdelajo. Pred tem morajo biti pripravljeni le temelji. Zanje lahko poskrbite sami ali pa ponudnik montažne gradnje. Ker so gradbeni elementi izdelani iz suhih plošč iz kamene volne, je hiša veliko prej kot pri klasični gradnji nared za bivanje. Ko jo pričnejo postavljati, je tako torej že zadnji čas, da pričnete z naročanjem pohištva, saj ga boste precej hitro potrebovali.

Prejšnji prispevekKakovostne igrače za otroke
Naslednji prispevekVedeževanje in vpogled v prihodnost
Gooie.si
Vam znanje v življenju pomeni veliko? Radi ves čas odkrivate nove zanimivosti in nasvete? Potem vam bo vsebinski spletni portal Gooie.si zagotovo pisan na kožo.