6 najboljših otroških pravljic za lahko noč

213

Nekatere otroške pravljice veljajo za klasiko in smo jih kot majhni brali in poslušali sami, danes pa jih pripovedujemo svojim otrokom. Kljub temu, da je mnenje marsikaterega sodobnega starša, da so te otroške pravljice že preživete, saj so polne nasilja, pa so se te kljub vsemu obdržale.

Ne glede na to, kaj si mislijo občutljive mame in očetje, otrok zaradi volka, ki požre Rdečo kapico in babico, ni niti malo strah. Prav tako se otroci ne sprašujejo, kako je lahko bil oče Janka in Metke tako krut, da ju je pustil sredi gozda. In tudi zlobne kraljice, ki je dala ubiti Sneguljčico, se prav nič ne bojijo. Zakaj? Ker otroci vedo, da gre za pravljice, in da imajo te vedno srečen konec. Zlobni ljudje pa v njih nastopajo ravno tako kot v telenovelah za odrasle – brez njih pač ne bi bilo zanimivo.

Katero pravljico otroku povedati oziroma kako nadaljevati uvodni »Nekoč, pred davnimi davnimi časi, je za devetimi gorami živel/a …«?

1. Trije prašički je klasična pravljica, ki otroke zabava prav zato, ker sta dva od pujskov bolj kratke pameti. Zabava jih tudi, če se ob pripovedovanju dobro vživite v volka. Pravljica sicer uči, da je v življenju dobro biti premišljen in deloven.

Volk in trije prašički
Pravljica o požrešnem volku in prisrčnih pujskih.

2. Med najbolj zanimive otroške pravljice sodi tudi Obuti maček. Ta otroke uči, kako hitro se lahko obrne usoda, predvsem pa jih navdušuje prefriganost mačka, ki fanta, ki je ostal brez prave dediščine, spremeni v grofa.

3. Pepelka spada med tiste otroške pravljice, ki jih nimajo deklice nikoli dovolj – torej med pravljice o princih, dvornih plesih, lepih oblekah … Tudi pri Pepelki se izkaže, da nazadnje vedno zmagata dobrota in milina, ne pa napuh in ošabnost.

Pepelka
Pepelka – pravljica za vse deklice

4. Janko in Metka sta vedno znova zanimiva. Ne zaradi okvirne zgodbe, torej dejstva, da je oče bratca in sestrico pustil v gozdu, temveč zaradi njune dogodivščine v sladkorni hišici. Ta je že sama po sebi nekaj, kar se zdi otrokom izredno slastno, ker deček in deklica v njej premagata čarovnico, pa postaneta še prava junaka. Samo skupaj morata ves čas držati – tako kot morajo bratci in sestrice tudi v resničnem življenju.

5. Grdi raček lahko otroke uči, da ljudi ne smemo soditi zgolj po njihovem videzu – v grdem račku se namreč lahko skriva pravi labod.

Grdi raček
Poznate zgodbo o grdem račku?

6. Mala morska deklica spada med tiste otroške pravljice, ki so namenjene malo večjim otrokom, saj je zgodba dejansko precej bridka (tako kot na primer tudi Deklica z vžigalicami). Zgodba zahteva že precej razmišljanja, saj nas postavlja pred dilemo: se je zaradi ljubezni smiselno odreči prav vsemu ali vendarle ne?

Katera pa je vaša najljubša pravljica?