Je ustanovitev s.p. zagotovo prava ideja?

56

Podjetništvo je za nekatere stvar izbire, za druge nuja. Vsekakor je ustanovitev s.p. dobra zamisel takrat, kadar se zanj odločimo zaradi ljubezni do nekega dela, ne pa zgolj zato, da bomo podjetniki na papirju. Zagotovo pa ustanovitev s.p. ni edina možnost, ki vam je na voljo.

Kadar odprete s.p. kot svojo osnovno dejavnost oziroma postanete samozaposleni, bo vaše podjetje postalo vaša služba. Če ste že v delovnem razmerju in si želite dodatne dejavnosti, pa imate možnost za ustanovitev s.p. kot »popoldanski podjetnik«, kot so temu nekoč dejali. V tem primeru za vaše delo preko s.p. ne boste plačevali prispevkov v celoti, saj so ti za vas plačani že v vaši redni službi.

Poleg samostojnega podjetništva pa lahko delate tudi na druge načine. Če se vam ustanovitev s.p. ne zdi najboljša zamisel, se lahko odločite tudi za osebno dopolnilno delo, če imate seveda temu primerno dejavnost. Prav tako vam je za nekatera dela omogočeno delo prek avtorskih pogodb, kadar gre seveda za avtorska dela.

Ideja
Se vam je porodila dobra podjetniška ideja?

Če boste odprli polni s.p., potem velja najprej razmisliti o tem, ali je ustanovitev s.p. smiselna že na samem začetku ali bi najprej pričeli z dejavnostjo preko drugih kanalov ter se odločili za lastno podjetje šele potem, ko delo že steče in imate zanj dovolj strank oziroma naročnikov. Prav tako se velja dobro pozanimati o tem, ali lahko za ustanovitev s.p. prejmete tudi kakšna razvojna oziroma evropska sredstva, ki vam lahko olajšajo začetek poslovanja.

Kaj pa, če lahko dobite sredstva od kakšnega podjetja ali posameznika, ki ga uspete prepričati s svojo podjetniško idejo? Potem je zagotovo bolje, da pozabite na s.p. in ustanovite drugo vrsto družbe, na primer d.o.o., kjer so jasno razvidni vložki v osnovni kapital in tudi solastništvo podjetja. S pogodbo ob ustanovitvi si boste tudi zagotovili, da bo vedno povsem jasno, kakšne so obveznosti in pravice posameznih solastnikov.

Prejšnji prispevek6 najboljših otroških pravljic za lahko noč
Naslednji prispevek5 načinov za izboljšanje spomina
Gooie.si
Vam znanje v življenju pomeni veliko? Radi ves čas odkrivate nove zanimivosti in nasvete? Potem vam bo vsebinski spletni portal Gooie.si zagotovo pisan na kožo.