Nakup novega kolesa: DA ali NE?

64
Nakup kolesa

Potrebujete kolo, vendar se ne morete odločiti, ali bi kupili novega ali bi raje izbrali rabljenega? V nadaljevanju izpostavljamo nekaj prednosti in slabosti nakupa novega in rabljenega kolesa, saj ima vsak kupec različne potrebe, zaradi katerih se lahko odloči tako ali drugače. Prepričani smo, da vam bodo naši nasveti olajšali odločitev.

Prednosti nakupa novega kolesa

Bistvene prednosti nakupa novega kolesa so:

 • Največja prednost novega kolesa je, da je vse na njem novo, vi ste tisti, ki ga uporabljate prvič, in zato mora delovati brezhibno. Življenjska doba novega kolesa je daljša in če boste zanj dobro skrbeli, ga boste pozneje zlahka tudi prodali.
 • Še ena pomembna lastnost novega kolesa je garancija proizvajalca. Blagovne znamke jasno navajajo, da ta velja le za prvega kupca.
Električno kolo Scott Aspect eRide 940
Električno kolo Scott Aspect eRide 940 — Extreme Vital
 • Če kupujete v fizični trgovini, imate možnost poprodajnih storitev v primeru, da na kolesu nekaj preneha pravilno delovati ali je napačno nastavljeno. Če kupujete prek spleta, poprodajne službe morda ni ali pa je dostop do nje nekoliko bolj zapleten.
 • Ko kupite novo kolo, omogočite tudi delovanje vseh členov v proizvodni in dobavni verigi, s čimer podpirate industrijo od proizvodnje prek distribucije do servisa v trgovini.

Slabosti nakupa novega kolesa

Bistvene slabosti nakupa novega kolesa so:

 • Glavna pomanjkljivost je cena. V okviru podobnih modelov bo novo kolo dražje od rabljenega. Boljšo ceno lahko dobite med sezonskimi razprodajami, vendar so te danes precej redke. Morda bo najbolje, da se odločite za nakup lanskega modela kolesa.
 • Čas dostave. Pred obdobjem Covid-19 so bili dobavni roki sprejemljivi, zdaj pa je veliko modelov, ki nimajo določenega datuma dobave. Nekateri sestavni deli morda ne bodo dobavljeni niti letos.
Prednjevzmeteno gorsko kolo Scott Aspect 970
Prednjevzmeteno gorsko kolo Scott Aspect 970 — Extreme Vital
 • Omejeno prilagajanje. Blagovne znamke izdelujejo na standardiziran način in le redko ponujajo storitev prilagajanja, s katero bi kolo prilagodili svojim osebnim željam in potrebam. Če pa se za to odločite sami, garancija ne bo več veljavna.
 • Lastni interesi proizvajalca, da ohrani prodajo. Blagovne znamke želijo nenehno obnavljati svoje proizvodne linije in vsako leto izdati nove modele koles. Vendar se ne pustite preslepiti oglaševanju, saj večinoma med modelom iz prejšnje in nove serije ni opaznih sprememb.

Prednosti nakupa rabljenega kolesa

Bistvene prednosti nakupa rabljenega kolesa so:

 • Za razliko od novih koles je cena glavna prednost rabljenih koles. Za enak znesek denarja dobite boljše rabljeno kolo ali pa zlahka najdete cenejši rabljeni model, podoben novemu, ki ste si ga ogledovali.
 • Še ena točka v prid rabljenim kolesom je, da vam nanj ne bo treba čakati. Svoje novo kolo boste morda vozili še isti dan ali v nekaj dneh po nakupu.
Cestno kolo Cannondale Synapse Carbon 2 RL
Cestno kolo Cannondale Synapse Carbon 2 RL — Extreme Vital
 • Odlično za začetnike. Če želite začeti kolesariti, rabljeno kolo pomeni, da vam ne bo treba porabiti veliko denarja, da bi dobili dobro kolo in ga preizkusili.
 • Proizvodnja koles ima svoj ekološki odtis, zato z nakupom rabljenega kolesa delujemo trajnostno in spoštujemo naš planet.
 • Trg rabljenih koles pa spodbuja tudi gospodarstvo. Če nekdo prodaja kolo, verjetno načrtuje nakup novega ali pa želi pridobiti nekaj denarja za druge izdatke.

Slabosti nakupa rabljenega kolesa

Bistvene slabosti nakupa rabljenega kolesa so:

 • Prva slabost rabljenih koles je, da so večinoma že brez garancije. Vsekakor je to bistvena pomanjkljivost, vendar se ji lahko izognete tako, da izberete fizične ali spletne trgovine, ki ponujajo garancijo na nakup. Pri poslovanju z zasebnim prodajalcem pa lahko podpišete tudi pogodbo med kupcem in prodajalcem.
Treking kolo Specialized Sirrus 4.0
Treking kolo Specialized Sirrus 4.0 — Extreme Vital
 • Bodite previdni, kaj kupujete. Kolo dobro preverite, in če ne veste, kako, se pred tem podučite in pozanimajte. Pazite tudi, od koga kupujete. Če boste kupovali prek spleta in ne želite postati žrtev prevare, zaupajte le uporabnikom z dobrimi ocenami. Če se boste dogovarjali osebno, pojdite z nekom, ki se spozna na kolesa, in se srečajte na javnem mestu. Ne zaupajte kolesu, ki je preveč poceni, saj ima verjetno skrito težavo, ali še huje, morda je bilo celo ukradeno.

Če vas ne moti, da plačate nekoliko več, in če želite predvsem varnost, garancijo in zanesljivost, potem se kljub vsemu odločite za novo kolo. Lahko pa se odpravite tudi v trgovino ali na spletno stran prodajalne, ki zagotavlja garancijo, da kupujete rabljeno kolo v dobrem stanju.

Vir: https://pobegskolesom.si/10-razlogov-za-nakup-kolesa

Prejšnji prispevekKako prepoznati cestno kolo?
Naslednji prispevekKaj je didaktična igrača?
Gooie.si
Vam znanje v življenju pomeni veliko? Radi ves čas odkrivate nove zanimivosti in nasvete? Potem vam bo vsebinski spletni portal Gooie.si zagotovo pisan na kožo.