Obutev kot najpomembnejši del tekaške opreme

72
Obutev za tek

Prvi spomladanski dnevi kar kličejo po športnem udejstvovanju. Zagotovo ste tudi sami opazili, da je med športnimi navdušenci zelo veliko tekačev, ki za svojo aktivnost potrebujejo le določeno mero časa in ne preveč zahtevno opremo. Kljub temu pa morajo še kako dobro paziti na to, v kaj bodo med tekom obuti. Veliko ljudi preneha teči ravno zato, ker so bili med to priljubljeno aktivnostjo obuti v neprimerna obuvala, ki so jim med tekom in po njem povzročala številne težave.

Ker je obutev pri teku torej eden od najpomembnejših kosov opreme, bomo v nadaljevanju predstavili, kakšen mora biti ustrezen tekaški čevelj in kdo naj vam pri izbiri svetuje ter pomaga. Večina od vas bo zagotovo presenečena nad vsaj enim pomembnim dejstvom, ki ga pred tem niste kaj prida upoštevali. Če boste pri naslednjem nakupu tekaških čevljev upoštevali vsa naše nasvete, boste med tekom lahko povsem sproščeni in verjetno boste naredili tudi kak kilometer več, kot ste sprva načrtovali.

Obujte se v udobne in prožne tekaške čevlje

Če so čevlji na nogah tekača udobni, prožni in ne ovirajo naravnega gibanja, je tekač zadostil prvim najpomembnejšim kriterijem pri izbiri prave tekaške obutve. Podplat obuvala mu mora med tekom omogočati pravo mero blaženja in odličen oprijem podlage.

Tekaški copati On Cloud X
Tekaški copati On Cloud X (grey/neon)

Tekaška obutev mora biti prav tako prilagojena stopalu vsakega posameznika. Ker imamo ljudje različna stopala, morajo copati za tek ustrezati anatomskim in funkcionalnim zahtevam, ki so povezane s prirojenimi značilnostmi stopala posameznika (supinacija, pronacija, nevtralni stopalni lok).

Zagotovite si tudi stabilnost tekaškega čevlja

Izbira tekaške obutve naj se osredotoča predvsem na stabilnost, ki preprečuje rotacijo stopala ter mu tako omogoča tudi oporo. Stabilnost obutve lahko najlaže preverite z rotacijo okoli njegove vzdolžne osi. To pred nakupom nujno preverite. Nikar si ne privoščite nestabilnega tekaškega čevlja, saj se bodo vaša stopala na neravni podlagi v njem zvijala. Spremljati vas bodo pričele neznosne bolečine, ki so posledica različnih poškodb, odrgnin in žuljev.

Tekaški copati Salomon Sense Pro 3
Tekaški copati Salomon Sense Pro 3 (fjord blue/cherry tomato)

Dobro izbrana tekaška obutev je v prvi vrsti namenjena udobju med tekom. Predvsem pa vam zagotavlja še veliko mero varnosti in primerne zaščite, ki ju med tekom še kako potrebujte. Najudobnejše tekaške čevlje naj vam pomaga izbrati usposobljeni svetovalec v trgovini s tako obutvijo. Preden vstopite v trgovino, pa si lahko tudi v njeni spletni ponudbi pogledate, kaj vse vam ponuja in za koliko denarja. Izbira tekaške opreme bo tako še hitrejša, saj boste v mislih že približno vedeli, po kateri obutvi za tek boste v trgovini naprej posegli in zakaj.

Vir: https://www.infotehna.si/kako-izbrati-dobre-tekaske-cevlje