Kako prepoznati cestno kolo?

85
Cestno kolo

Cestno kolo je dobilo ime po terenu, za katerega je zasnovano – za cesto. Zato je izdelano na takšen način, da kolesarjem omogoča čim bolj aerodinamično vožnjo pri premagovanju velikih razdalj. Seveda pa se ob tem poraja vprašanje, po katerih značilnostih je najlažje prepoznati cestno kolo.

Na prvi pogled se cestno kolo z leti ni bistveno spremenilo in še vedno ohranja podobno obliko tisti, ki so jo imela kolesa pred 50 leti. Seveda pa s karbonskimi vlakni to še zdaleč niso več ista kolesa. Če pa k temu dodamo še elektronske prestave, so današnja cestna kolesa zagotovo hitrejša, udobnejša in tehnološko mnogo bolj dovršena.

Med posameznimi blagovnimi znamkami in modeli koles obstajajo določene razlike, vendar ima vsako cestno kolo določene komponente, zaradi katerih ga prepoznate že na prvi pogled.

Aerodinamična oblika okvirja

Okvir cestnega kolesa je lahko aluminijast, vse pogosteje pa se kolesarji odločajo za karbonskega, kar pripomore k nižji teži kolesa. Za veliko večino okvirjev cestnih koles je značilna zasnova z dvema trikotnikoma, pri čemer je zgornja cev nekoliko poševna, s čimer postane sedežna opora krajša. Na ta način je geometrija okvirja bolj kompaktna, zaradi česar je okvir manjši in lažji.

Moško cestno kolo Cannondale CAAD Optimo 1
Moško cestno kolo Cannondale CAAD Optimo 1 — Extreme Vital

Vilice so na dražjih cestnih kolesih izdelane iz karbona, medtem ko so na cenejših modelih še vedno iz kombinacije aluminija in karbona ali samo aluminija. Danes imajo cestna kolesa integrirane vilice, kar pomeni, da so z okvirjem zasnovane po sistemu vse v enem.

Manj robustna kolesa in pnevmatike za čim manjši upor

Cestno kolo ima nameščene lahke obročnike in špice, zaradi česar so kolesa že na prvi pogled manj robustna. Tradicionalno so bili obročniki cestnih koles zelo ozki, v zadnjih letih pa postajajo višji in širši. Izkazalo se je, da je to bolj aerodinamično, vožnja je udobnejša, poleg tega pa je manjša verjetnost predrtih pnevmatik.

Žensko cestno kolo Giant Liv Langma Advanced 1
Žensko cestno kolo Giant Liv Langma Advanced 1 — Extreme Vital

Na cestnem kolesu je tipična širina pnevmatik 25 mm, vedno bolj pa prihajajo v ospredje pnevmatike širine 28 in 30 mm. Zaradi manjšega kotalnega upora imajo zelo gladko strukturo in delujejo pri zelo visokih tlakih.

Verižniki in zobniki – za optimalno prestavno razmerje

Večina cestnih koles danes uporablja spredaj dva verižnika z različnim številom zobnikov. Najpogostejše razmerje med večjim in manjšim verižnikom je 50/34 ali 52/36. Na prestavno razmerje pa vpliva tudi izbira kasete, ki je običajno sestavljena iz 11 ali 12 verižnikov z različnim številom zobnikov. Razpon zobnikov med najmanjšim in največjim verižnikom se običajno giblje med 11 in 28 ter 11 in 30.

Krmilo cestnega kolesa ponuja različne položaje

Cestno kolo ima značilno in navzdol ukrivljeno krmilo, ki ponuja številne položaje vožnje. Raven del krmila se uporablja za bolj strme vzpone in lahkotno vožnjo v pokončnem položaju. Posebne ročke na vrhu krmila se uporabljajo pri vožnji v stoječem položaju.

Moško cestno kolo Specialized Roubaix Comp
Moško cestno kolo Specialized Roubaix Comp — Extreme Vital

Spodnji del krmila, ki je ukrivljen, pa se uporablja pri večjih hitrostih in boljšem nadzoru vožnje pri spustih. Na krmilu se nahajajo prestavne ročice in zavore, zato da lahko kolesar nemoteno in čim hitreje prestavlja in zavira.

Sedež, ki je ključnega pomena za udobno vožnjo

Čeprav je pri cestnih kolesih udobje v veliki meri odvisno od pravilne nastavitve, pa sta oblika sedeža in njegovo oblazinjenje prav tako pomembna. Sedeži cestnih kolesih so na splošno bolj ozki, vendar vas podpirajo ravno tam, kjer to najbolj potrebujete in s tem ne pritiskajo na živce ali druga občutljiva mehka tkiva. Dejstvo pa je, da noben dizajn ne ustreza vsem, zato je pri tem potrebno upoštevati predvsem individualne želje in potrebe.

Kolesarski sedež Specialized Power Arc Expert
Kolesarski sedež Specialized Power Arc Expert — Extreme Vital

Danes je ljubiteljev cestnega kolesarstva vedno več, zato je tudi ponudba tovrstnih koles vedno bolj pestra. Če se odločate za nakup cestnega kolesa, morate vedeti predvsem naslednje. Čeprav lahko zasledite cestna kolesa najrazličnejših cenovnih razponov, pa morate pri izbiri upoštevati predvsem udobje ter svoje želje in potrebe.

Prejšnji prispevekNajpogostejše napake pri nakupu smučarskih čevljev
Naslednji prispevekNakup novega kolesa: DA ali NE?
Gooie.si
Vam znanje v življenju pomeni veliko? Radi ves čas odkrivate nove zanimivosti in nasvete? Potem vam bo vsebinski spletni portal Gooie.si zagotovo pisan na kožo.