Najpogostejše napake pri nakupu smučarskih čevljev

17
Napake pri nakupu smučarskih čevljev

Preverjanje smučarske opreme, v kakšnem stanju je in ali nam je še vedno prav, se zdi pravi vsakoletni obred. Včasih tudi naporen. Še posebej je lahko naporno preizkušanje mrzlih pancerjev, ki so trdi in neudobni. A vendarle so smučarski čevlji eden od najosnovnejše opreme za smučanje. Smučke so brez njih neuporabne. In prav v njihovi trdoti in okornosti leži varnost, ki nogam omogoča nadzorovanje smučk ter zaščito.

Za izbiro smučarskih čevljev si je dobro vzeti čas, saj dobri pancerji niso ravno poceni in predstavljajo določeno naložbo, poleg tega pa vam lahko kvaliteten izdelek služi dolgo in niža tveganje za manjše ali resnejše poškodbe. Ob veliki izbiri najrazličnejših modelov in tehnologij smučarskih čevljev se lahko običajen kupec hitro zmede, zato v nadaljevanju navajamo nekaj napak, ki prežijo na neprevidne kupce. Ko pa te pasti enkrat poznate, je nakupovanje mnogo lažje.

1. Ocenjevanje velikosti na pamet

Kljub temu da se zdi morda bolj praktično, je lahko nakupovanje smučarskih čevljev preko spleta tvegano. V tej obutvi boste preživeli dolge ure v ne najbolj domačih in prijaznih razmerah, zato je pomembno, da vam je čevelj prav in da nudi določeno udobje. Četudi končni nakup opravite prek spleta, je priporočljivo, da smučarske čevlje najprej preizkusite v živo v fizični prodajalni. Le tako boste dobili dejanski občutek in se prepričali o ustreznem prileganju.

2. Osredotočanje na mnenja drugih

Pomembno je tudi, da se osredotočite na svoje potrebe in želje glede smučarskih čevljev. Vsi ljubiteljski smučarji so navadno polni nasvetov, kakšen pancer najbolj paše njihovi posebni obliki stopala, katera blagovna znamka jih nikdar ne razočara, katera nova tehnologija je nepogrešljiva.

Moški smučarski čevlji Lange LX100 (2022)
Moški smučarski čevlji Lange LX100 (2022) — Extreme Vital

Toda isti tip čevlja ne ustreza vsem. Morda ne potrebujete čevljev iz najvišjega cenovnega ranga, zelo mogoče je, da nimate iste oblike stopala s prijateljem, ki vam svetuje. Smučarski čevlji se morajo stopalom prilegati, tako da jim nudijo podporo, hkrati pa jih ne stiskajo preveč. Odločite se za čevlje, v katerih se počutite dobro vi in ne vaši prijatelji.

3. Preizkušanje z običajnimi nogavicami

Dobro, odločili ste se za obisk fizične trgovine. A to še ni celoten recept za uspeh. Zelo pomembno je vprašanje, kakšne nogavice nositi med pomerjanjem. Vsakdanje nogavice so namreč iz tankih tkanin in tako ne kažejo realne podobe, koliko prostora potrebujete v smučarskih čevljih. Čevlje morate preizkušati v specializiranih smučarskih nogavicah, ki jih boste uporabljali med smuko.

Debelina in struktura nogavice lahko ključno vpliva na prileganje čevlja in celo pomeni spremembo v številki velikosti. Hkrati smučarska nogavica nudi občutek, bolj podoben tistemu, ko boste končno na snegu. Ta majhen trik vas lahko reši, da bi si kupili premajhne smučarske čevlje. Majhna številka ne pomeni le neudobja, temveč lahko prevelik pritisk na stopalo povzroči bolečine.

4. Izbira prevelike številke

Vaši prsti morajo imeti v smučarskih čevljih dovolj prostora za majhne premike. A tudi preveliki čevlji so lahko škodljivi, poleg tega jih je težje prilagajati. Strokovnjaki poznajo metode, kako rahlo raztegniti smučarske čevlje, ne poznajo pa obratnega postopka. Večja številka čevlja vam ne bo prinesla udobja, kot bi kdo lahko zmotno mislil.

Ženski smučarski čevlji Nordica Sportmachine 65 (2022)
Ženski smučarski čevlji Nordica Sportmachine 65 (2022) — Extreme Vital

Ohlapen oprijem bo povzročil slabši nadzor nad vožnjo, vaše stopalo pa bo pod večjimi tveganji za resnejše poškodbe in zvine. Plesanje stopala lahko povzroči tudi dodaten pritisk na posameznih delih stopala, medtem ko se pri prilegajočem čevlju ta razporedi na celotno površino. Z ustrezno velikostjo boste zmanjšali tudi možnosti za krče v stopalih.

5. Izogibanje personaliziranim prilagoditvam

Dobro je vedeti, da nekaterim stopalom večina smučarskih čevljev ne paše. Če ste preizkusili že vrsto modelov in velikosti, je čas, da razmislite o naložbi v strokovne meritve stopal, izpraševanja vaših potreb in oblikovanja posebnih prilagoditev, ki bodo primerne za vas. Smučarski čevlji po meri bodo gotovo poskrbeli za kar najbolj optimalno varnost vas in vaših stopal.

Prejšnji prispevekKako sestaviti svojo štampiljko?
Naslednji prispevekKako prepoznati cestno kolo?
Gooie.si
Vam znanje v življenju pomeni veliko? Radi ves čas odkrivate nove zanimivosti in nasvete? Potem vam bo vsebinski spletni portal Gooie.si zagotovo pisan na kožo.