5 prednosti mestnega kolesa

21
Mestna kolesa

Slovenci smo že nekako po duši kolesarji. S kolesom se srečamo zelo zgodaj, in sicer kmalu po tem, ko shodimo. Zdi se, da brez kolesa ne zraste nihče, zato ne čudi, da nas poznajo tudi kot kolesarski narod, za kar gre zasluga predvsem našim odličnim poklicnim kolesarjem.

Kaj pa tisti nekoliko manj poklicni? Vsekakor smo država rekreativcev, ki se poleg teka množično poslužujemo tudi kolesarjenja. A tokrat bomo še nekoliko zavili s poti in se s kolesom malce udobneje zapeljali skozi mesto. Poglejmo si 5 prednosti mestnega kolesa.

1. Udobje mestnega kolesa

Če govorimo o prednostih mestnega kolesa pred ostalimi vrstami koles, je to v prvi vrsti udobje. Udoben sedež in krmilo, da na kolesu sedimo brez napora in enako brez napora tudi pritiskamo na pedala. Vožnja z mestnim kolesom je tekoča, elegantna in ne obremenjuje hrbtenice kolesarja. Mestno kolo ni zasnovano za doseganje visokih hitrosti, zato pa z mislijo na počutje tistega, ki se z njim vozi.

2. Veliko dodatne opreme

Znano je, da se z gorskim kolesom ni dobro voziti po mestu, kadar so po tleh kakšni ostanki zadnjega deževja. Na ta način boste tvegali neprijetno blatno črto preko celega hrbta in takšni seveda ne želite v službo ali po opravkih. Mestno kolo ima na voljo veliko dodatne opreme, ki le še poveča sloves »udobneža« med kolesi.

Bottecchia mestno kolo
Bottecchia mestno kolo – model 212 (Extreme Vital)

Tako na mestnem kolesu ne boste pogrešali blatnikov, naslonske tačke, zvonca, prednje in zadnje luči ter denimo prtljažnika. Opcijsko lahko na mestna kolesa (Extremevital.com) dodatno montirate tudi košaro, v kateri do doma prepeljete robo iz trgovine, ali pa si omislite otroški sedež, v katerem boste peljali svojega malčka v vrtec ali domov.

3. Izjemen v boju zoper gnečo

Če mestno kolo postavimo na tnalo prevoznih sredstev za potovanje po mestu, se izvrstno izkaže tudi v boju zoper jutranjo ali popoldansko prometno konico. Nič več čakanja v prometnih zamaških in jeznih pogledov proti voznikom, ki izsiljujejo prostor zase. V poletnih mesecih vam bo med vožnjo ves čas prijetno pihljalo in boste nasmejani prišli na cilj svoje poti. Tudi sicer je mestno kolo lahko v uporabi praktično skozi celo leto, razen v ekstremnih pogojih, ko dežuje, sneži ali pa je zares mraz.

4. Mestno kolo, mestna oblačila

Za vožnjo z mestnim kolesom ne boste potrebovali kolesarske majice, hlač in čevljev. Prav nobene skrbi ne bo, da bi vas denimo presenetila kakšna luža, ki bi končala na vašem hrbtu, ali pa črni madeži na hlačah, ki bi jih tam pustila umazana in nezaščitena veriga. Mestno kolo zagotovo tudi v tem primeru nudi vse potrebno udobje in brezskrbnost.

5. Prilagodljivost in manj vzdrževanja

Čeprav dandanes že vsa kolesa poznajo določene mere prilagodljivosti, pa bo to pri mestnem kolesu še toliko bolj opazno. Udoben sedež, ki je večinoma tudi amortiziran, je nastavljiv tako po višini kot naklonu. Enako seveda velja za krmilo, kar omogoča, da lahko kolo uporabljajo praktično vsi člani družine.

Schwinn mestno kolo
Schwinn mestno kolo – Cruiser Hornet (Extreme Vital)

Ker mestno kolo ni namenjeno doseganju visokih hitrosti in premagovanju strmih klancev, je temu prilagojen tudi menjalnik. Navadno ima mestno kolo menjalnik s šestimi prestavami, ki so povsem dovolj za udobno vožnjo po mestnih središčih, premagovanje kakšnega kratkega klanca in udoben spust.

Za konec pa velja omeniti še nižje stroške vzdrževanja.