Pametna hiša popolnoma po meri, z zaslonom na dotik

77

Inteligentna zgradba oziroma pametna hiša je bila še nedolgo nazaj nekaj, o čemer smo razmišljali kot o znanstveni fantastiki. Hiša, s katero nimamo kaj veliko dela, saj je za vse poskrbljeno avtomatično, se je zdela nekaj nepojmljivega. A tehnologija nas je presenetila in nadzorni sistem, ki omogoča takšne pametne zgradbe, je že nekaj časa na voljo. Sprva so se tovrstni sistemi uporabljali predvsem za velike poslovne in komercialne stavbe, na primer hotele, kjer je bilo potrebno poskrbeti za čim večjo avtomatizacijo ogrevanja, hlajenja, razsvetljave in drugih sistemov. Sedaj pa je takšno upravljanje na voljo tudi manjšim, zasebnim uporabnikom, ki si želijo, da bi jim pametna hiša naredila bivanje bolj udobno, bolj preprosto in tudi precej cenejše.

Pametno hišo upravlja zaslon na dotik

Pri velikih pametnih zgradbah so pogosto v ozadju zapleteni sistemi, ki terjajo množico inštalacij in elektro omarice, ki so videti vse prej kot enostavne, za domače potrebe pa ni toliko dela. Predvsem zato, ker pametna hiša združuje manj različnih sistemov, ker je njena površina manjša in je potrebno upoštevati manj parametrov, hkrati pa tudi število različnih upravljanih sistemov ni tako obsežno. Pametna hiša je torej lahko katera koli novogradnja, v kateri se odločite za avtomatizacijo, upravlja pa jo povsem preprost zaslon na dotik.

Zaslon na dotik je izhodna enota, ki je videti kot tablični računalnik, prek tega pa se do potankosti uravnava nadzorni sistem. Eden najbolj preprostih za uporabo, a tehnološko izjemno dovršenih, je web nadzorni sistem SCADA, s katerim lahko upravljamo klimatske naprave, zračenje, ogrevanje, toplotne postaje in kotlovnice, sanitarno vodo in bazensko tehniko, razsvetljavo. Za uporabo ne potrebujemo nobene posebne dodatne programske opreme, nadzorni sistem pa se lahko poganja prek katerega koli spletnega brskalnika. Pri tem vam je na voljo spletna aplikacija, ki se jo vsakdo hitro nauči uporabljati.

Kaj vse nudi pametna hiša?

Prvi korak k pametnim hišam se je gotovo pričel s popolnim nadzorom nad ogrevanjem, kjer so pot odprli programabilni termostati, sedaj pa nam je na voljo popoln nadzorni sistem, ki je precej zmogljivejši in v katerega lahko povežemo množico dejavnikov, ki vplivajo na naše bivanje tako v smislu udobja kot varnosti. Sodobna pametna hiša nam tako pomaga uravnavati temperaturo, klimatizacijo, notranjo razsvetljavo, zunanjo razsvetljavo, okrasno razsvetljavo, žaluzije in druga senčila, odpiranje in zapiranje oken, nivo vlage v našem domu, zalivanje trate, ogrevanje in razsvetljavo bazena, odmrzovanje parkirnega mesta.

Pametni sistem VIA
S pametnim sistemom VIA je upravljanje doma enostavno in učinkovito.

Prav tako lahko zaslon na dotik uporabljate tudi za nadzorni sistem, v katerega je vključeno varovanje vašega doma. Hiša tako zazna tudi poplavo, požar, uhajanje dima, skrbi za alarmiranje ob vlomilcih, ali pa izvaja simulacijo, pri kateri je tudi takrat, ko ste na počitnicah, vaš dom videti obljuden in tako manj zanimiv za nepridiprave. Če vam zaslon na dotik omogoča, da se pametna hiša upravlja na sami lokaciji, pa vam spletni dostop omogoča, da se nadzorni sistem prilagaja in programira tudi na daljavo.

Pametna hiša je odlična zamisel, kadar želite prijeten dom, še boljša pa je zato, ker skrbi za znižanje stroškov. Zaslon na dotik oziroma dostop na daljavo in nadzorni sistem skrbijo, da se izključijo nepotrebni električni porabniki in da ne prihaja do temperaturnih nihanj oziroma se pri ogrevanju in hlajenju uporablja tudi pasivne vire.

Prejšnji prispevekInštrukcije kemije naj ne pridejo na vrsto šele pred popravnim izpitom
Naslednji prispevek10 lepih daril za ženske
Gooie.si
Vam znanje v življenju pomeni veliko? Radi ves čas odkrivate nove zanimivosti in nasvete? Potem vam bo vsebinski spletni portal Gooie.si zagotovo pisan na kožo.