Z domeno do poslovnega uspeha

37

Danes skorajda ni dejavnosti, kjer ne bi bilo prisotne hude konkurence. Vsak mora biti pri tem, kar opravlja, izjemno dober, saj so v nasprotnem primeru možnosti za poslovni uspeh nizke. Ponudnik izdelkov ali storitev mora imate dovolj znanja in izkušenj, povezovati se mora s poslovnimi partnerji, potrebna je tudi dobro zastavljena strategija. V hitro razvijajočih se trgih pa ne moremo mimo kakovostne spletne predstavitve, ki sestoji iz štirih osnovnih elementov: domene, spletnega gostovanja, spletne strani ter SSL certifikata.

V današnjem prispevku bomo pozornost namenili domeni, s katero ima stik prav vsak obiskovalec spletne strani. Dejstvo je, da je domena zelo pomemben element z neposrednim vplivom na poslovni uspeh oziroma neuspeh. Na koncu bomo na kratko predstavili še SSL certifikat, ki je od letošnjega leta prav tako obvezen sestavni element spletne predstavitve.

Kaj je domena in zakaj je pomembna?

Domenske končniceOsnovni element URL naslova je domena. Gre za del, ki se nahaja za »www«. Domena je sestavljena iz domenskega imena in domenske končnice. Delimo jih na nacionalne, generične in tematske. Za slednje se odločajo le redki, mnogo bolj pa so priljubljene nacionalne, med katere sodi tudi slovenska .SI, ter generične, med katerimi je daleč najbolj popularna .COM.

Cena domene je odvisna od domenske končnice ter od cenovne politike posameznega registrarja. Najcenejše stanejo le nekaj evrov, medtem ko je za najdražje potrebno odšteti tudi več sto evrov.

Domena predstavlja zelo pomemben element, saj se z njim sreča vsakdo, ki obišče spletno stran. Pravzaprav se veliko spletnih uporabnikov z domeno sreča že prej – takrat, ko uporabljajo iskalnik Google. Bistveno pri izbiri domene je, da je kratka in da gre dobro ter hitro v uho. Več o izbiri domene si preberite v nadaljevanju.

Kako naj podjetnik izbere domeno?

Domene za podjetnikePrvo pravilo za izbiro domene v poslovne namene je, da naj kar najbolje predstavlja podjetje ali blagovno znamko. Najprej torej preverite, ali je domena, ki ima enako ime kot vaše podjetje, prosta za registracijo. Preverite različne domenske končnice, predvsem .si, .com, .net in .eu.

Za vse bodoče podjetnike, ki še nimate ustanovljenega podjetja, je pomemben nasvet naslednji. Preden izberete ime podjetja, se pozanimajte, če so istoimenske domene v kombinaciji s priljubljenimi končnicami proste. V kolikor niso, razmislite o drugem imenu podjetja. Prepoznavnost podjetja ali blagovne znamke boste najlažje zgradili, ko bo ime domene enako imenu vašega podjetja.

Sicer pa pri registraciji domene upoštevajte še nekaj priporočil:

  • Domena naj bo kratka in preprosta.
  • Domena naj ne vsebuje številk, po možnosti naj bo tudi brez vezajev.
  • Registrirajte več domenskih končnic in se tako zavarujte pred konkurenco.
  • Ko izbirate registrarja, ne glejte le na ceno, temveč preverite tudi kakovost uporabniškega vmesnika, ki vam bo na voljo, ter se pozanimajte glede odzivnosti podporne službe.

Zakaj je SSL certifikat obvezen element spletne strani?

Naj najprej za vse, ki še ne veste, kaj SSL certifikat sploh je, le-tega na hitro predstavimo. Gre za produkt, ki »http« spletni strani omogoča zavarovan »https« naslov. SSL certifikat poskrbi za enkripcijo podatkov, s tem pa za mnogo višjo varnost prenosa občutljivih informacij.

SSL certifikat

Čeprav so se lastniki spletnih strani za namestitev SSL certifikata odločali že pred leti, pa je od leta 2017 njegova namestitev postala praktično nujna. Za to je poskrbel Google s svojim brskalnikom Chrome, ki na »http« straneh po novem prikazuje obvestilo, da te morda niso varne za uporabo. Marsikateri obiskovalec se zaradi obvestila in prikazane ikone ustraši ter spletno stran zapusti. Za prikaz obvestila so se odločili tudi drugi brskalniki.

SSL certifikat je tako postal eden izmed pogojev za doseganje poslovnega uspeha.